Apples storvulna planer på att smälla upp en butik i Kungsträdgården har kommit ett steg närmare att verkställas. Igår röstade stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad ja till förslaget att låta Apple öppna sin nya flaggskeppsbutik.

Beslutet om ny detaljplan klubbades igenom av majoriteten S, V och MP. Det skedde dock med förbehållet att det inte får vara för många kommersiella skyltar ut mot Hamngatan.

– Vi är beredda att påbörja ett planarbete. Men det kommer att kräva en rejäl omarbetning, även om vi tror att det är möjligt att komma vidare. Ut mot Hamngatan är det okej att ha en kommersiell butiksverksamhet. Men mot parken måste man ha någon form av kafé eller servering, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) till tidningen Mitti, och hävdar vidare att man ”ställer ganska hårda krav” på Apple i förhållande till parken.

Läs också: Världens kraftfullaste Apple-system gömdes i Malmö

– De äger ju huset. Men det är en svår plats som är en del av vårt gemensamma vardagsrum i Stockholm. Sedan måste man komma ihåg att det som finns där i dag inte är så bra, minimikravet är att det måste bli bättre.

Men det var inte en enhetlig stadsbyggnadsnämnd som gav grönt ljus. Alliansen, förutom Centerpartiet, reserverade sig emot den nya detaljplanen.

– Vi tycker att Apple kan klara sig med den detaljplan som redan finns. Är de inte nöjda med den kan de söka en annan plats, säger Liberalernas ledamot i nämnden Björn Ljung till Mitti.