Ellevio, som tidigare hette Fortum Distribution, är numera ett eget bolag. För att som ett sådant bygga en ny it-miljö har bolaget nyligen gått ut i tre upphandlingar.

En del med datacenter, infrastruktur och tjänster, och en del med hr-system och lönetjänster, samt en med ekonomisystem och tjänster. I den första drog konsultbolaget Evry det längsta strået och i de två övriga har man tecknat kontrakt med Visma Services.

Läs också: Evry öppnar kontor med designbyrå – vill flirta med startupscenen

Evrys avtal är tecknat på fem plus fyra optionsår, och beräknas vara värt 160 miljoner kronor. Vismas avtal är tecknade på fyra år med möjlighet till förlängning. Här har parterna dock enats om att inte ange något ordervärde.

Anna-Carin Joelsson, som är ansvarig för projekt och it på Ellevio säger så här om det nya it-bygget.

Anna-Carin Joelsson
Anna-Carin Joelsson.

– Det är ett utmärkt tillfälle för oss att börja om och skapa lösningar utifrån våra och våra kunders behov. Vi ska ersätta de delar som har varit gemensamma i Fortumkoncernen med nya anpassade lösningar. Det blir ett omfattande transitionsprojekt att flytta från det datacenter vi har. Just ni gör vi detaljplanen för hur den flytten ska gå till, säger hon.

För Evrys del är just datacenterflytten extra väsentlig eftersom det här är det första nya stora avtalet som görs inom ramen för det stora molnpartnerskapet med IBM.

Vilka andra leverantörer som var med i upphandlingen vill Anna-Carin Joelsson inte avslöja, men hon säger att det var många som var med och tampades om de nya el-miljonerna.

Läs också: Vismas bud på Fortnox oroar konkurrenter: "Risk för monopol"

– Det var många kompetenta leverantörer som deltog i upphandlingen. Det är glädjande att se att marknaden har svarat väldigt bra på vår förfrågan, säger hon och motiverar valet av Evry så här:

– Vi ser att vi får en lösning som är skalbar och kostnadseffektiv och det finns goda möjligheter att utvecklas inom avtalet. Vi kan följa leveransen tillsammans med Evry och det är lätt att förstå kostnader och kvalitet.