De stora klassiska it-jättarna fortsätter att krympa personellt som ett resultat av nya tider och ny teknologi. Giganter HP och IBM brottas för fullt med stora nedskärningsprogram. Nu är det Intels tur att spara pengar och bygga om.

I ett mejl till de anställda meddelar koncernchef Brian Krzanich personalen att bolaget kommer att vidta åtgärder för att stå rustade inför framtiden.

Läs också: Colfax släpper desktop med Intels 72-kärniga processor för superdatorer

Omstruktureringen följer den trend som bolaget har sett under de senaste åren, och innebär att man ska lägga mindre fokus på att vara ett pc-bolag och mer på att vara ett bolag som ”ger kraft åt molnet och miljarder smarta, uppkopplade enheter”.

Syftet är att bolaget ska bli mer effektivt och lönsamt, och då målas Datacenter och Internet of things ut som de två huvuddelarna i tillväxtprogrammet. De två områdena uppges ha vuxit med 2,2 miljarder dollar under fjolåret, och utgör nu 40 procent av Intels totala intäkter. Men även 2-i-1-datorer och speldatorer nämns som potentiella tillväxtområden.

– Vårt resultat under det senaste året visar på en strategi som fungerar och en solid grund för tillväxt. Möjligheten nu är att öka vårt momentum och bygga vidare på våra styrkor, säger Brian Krzanich i ett uttalande.

Förändringarna kommer att resultera i att 12 000 tjänster kommer att påverkas på global nivå. Det är cirka 11 procent av personalstyrkan.

Läs också: Intel skakar nytt liv i trotjänarna Pentium och Celeron

Planen är att Intel under mitten av 2017 ska ha uppnått den förändringen. En del är att lägga ner och slå ihop ett antal av sina lokalkontor, en annan del är såväl frivilliga som ofrivilliga avgångar. Majoriteten av åtgärderna kommer att meddelas de berörda inom 60 dagar, men allt ska alltså vara helt genomfört till 2017.

INtel räknar med att spara 750 miljoner dollar i år, och sedan att det ska ge en årlig besparing på 1,4 miljarder dollar från och med mitten av 2017. Det andra kvartalet påverkas också av en engångskostnad på 1,2 miljarder dollar.

– Jag är övertygad över att vi kommer att utvecklas till ett mer produktivt företag med bredare räckvidd och skarpare beslutsfattande, säger Brian Krzanich om åtgärderna.