Septett drar till skogs

Sju bolag har valts ut till ett nytt ramavtal med Skogsstyrelsen, som ska centralisera sin it-organisation och därför har upphandlat resurser till utveckling och förvaltning. Avtalet är tecknat på fem år.

Konsultbolaget Consid var det bolag som tog hem flest kompetensområden, nämligen användbarhet, verksamhetsutveckling och krav, systemutveckling och systemförvaltning samt ledning och styrning.

Övriga vinnare var Combitech (verksamhetsutveckling och systemutveckling), Sogeti (användbarhet, ledning & styrning), Kvadrat Jönköping (ledning & styrning), Pdb Datasystem (verksamhetsutveckling), nivå 2, Sweco Position (GIS) och Viati Konsult (GIS).

Svensk succé-app blir kanadensisk

Toca Boca

Bonnierägda Toca Boca, som har 140 miljoner nedladdade appar, får nya ägare. Köpare är kanadensiska leksaks- och underhållningsföretaget Spin Master. Bolaget, som startades för fem år sedan av Björn Jeffery och Emil Ovemar, har idag mer än 60 procent av omsättningen i Nordamerika. Vad prislappen landar på framkommer inte.

– Toca Bocas uppstart och utveckling med 140 miljoner nedladdningar under de fem åren fram till idag är en framgångssaga för Bonnier Growth Media. När Toca Boca nu är på väg att ta nästa steg är det affärsmässigt rätt för Bonnier att lämna över stafettpinnen till en ny ägare som har sin bas där Toca Boca vill växa, såväl produktmässigt och geografiskt, säger Ulrika Saxon, vd på Bonnier Growth Media.

Enfo analyserar åt Outukumpu

Konsultbolaget Enfo hjälper industriföretaget Outokumpu med att hålla koll på sina it-system och programvaror. En annan del av uppdraget har varit att implementera IBM Maximo och Qlikview för att få bra beslutsstöd. Mikael Larsson, förrådschef på Outokumpu, säger att det har gett enorma möjligheter att använda prediktiv analys för produktion och underhåll.

– Vi har nu fått bevisat för oss en modell runt en problemställning med vår ugn, som vi sökt svar på under de senaste tio åren. Modellen påvisar även hur vi kan lyfta andra delar av vår verksamhet med liknande prediktiva modeller och algoritmer, konstaterar han.

Konica Minolta vill ha mer Tele2

Konica Minoltas svenska verksamhet samlar nu alla sina kommunikationslösningar hos Tele2. Under de kommande två åren ska Tele2 leverera molnväxellösningen Tele2 Växel och mobila operatörstjänster till företagets sex kontor, och 155 anställda.

– Vi ville samla alla våra kommunikationslösningar hos en leverantör. Genom Tele2 Växel har det blivit enklare för våra anställda att själva ha kontroll över tillgängligheten och lösningen har tagits emot väldigt väl i verksamheten, säger Håkan Modeen, som har titeln it relationship manager på Konica Minolta.

Knowitlärlingar bygger konstwebb

Den nordiska konstmässan Market Art Fair har tagit in konsultbolaget Knowit för hälp med sin webbplats. Framför allt har krutet lagts på användarorienterad design och layout. Arbetet har genomförts inom ramen för Knowits trainee-program och konsultbolaget har även tagit hjälp av Stockholm Design Lab.

– Genom att pröva sin kompetens i kundprojekt under ledning av erfarna konsulter utvecklar våra medarbetare sin konsultkompetens samtidigt som utvalda kunder får professionella leveranser av hög kvalitet, säger Robin Grönholm på Knowit.

IBM och Siemens kopplar upp hus tillsammans

Siemens Building Technologies och IBM ska börja samarbeta kring molnbaserade lösningar för fastigheter. Samarbetet kommer kretsa kring Siemens expertis inom fastighetsautomation och IBM:s kunnande inom internet of things. Syftet är att hjälpa fastighetsägare att få bättre affärsresultat och uppfylla sina energieffektivitetsmål.

– Genom att koppla ihop vår Navigator-plattform med IBM:s mjukvara kan vi skapa en oslagbar kombination som drastiskt kommer att förbättra byggnaders produktivitet, säger Matthias Rebellius, vd på Siemens Building Technologies om samarbetet.

Bannerflow får stöd av Microsoft

Svenska Bannerflow är nästa startup som får hjälp av Microsoft. Bolaget, som jobbar med att effektivisera digitala annonser, gick tidigt med i Microsofts startupprogram Bizspark. Nu får man in knappt en halv miljon som ska användas för produktutveckling och marknadsföring.

– Vi tittar alltid efter bolag med potential att förändra, förnya och förbättra branscher, och tror starkt på Bannerflows lösning och affärsidé, säger Sara Kullgren, som ansvarar för Developer Experience på Microsoft Sverige.

Tieto tar in ny finanspartner

Tieto har ingått ett strategiskt partneravtal med Invoke, som levererar mjukvara till den finansiella sektorn. Samarbetet innebär att Tietos kunder ska få tillgång till rapporteringslösningar som uppfyller marknadens regulatoriska krav.

– Partnerskapet kompletterar vårt befintliga erbjudande inom Risk & Compliance och stärker vår möjlighet att kunna leverera heltäckande tjänster till våra kunder, vilket gör att de kan fokusera på sin kärnverksamhet, förnya sin affär och bli mer konkurrenskraftiga, säger Per Johanson, chef för affärsområdet Financial Services på Tieto.

Stockholm nästa för Emerse

Lundabaserade teknikföretaget Emerse, som jobbar med programmatisk videoannonsering, öppnar kontor i Stockholm. Ansvarig för den nya verksamheten blir Johan Hedren, som tidigare har ett förflutet på Spotify och Znaptag.

– Vi har många kunder i regionen så det känns naturligt att ha ett starkt team i Stockholm. Johan Hedren är först på plats och vi letar redan efter ytterligare talanger, säger Carl-Johan Grund, vd och grundare av Emerse.