Opus Capita köper tysk kollega

Finländska e-faktureringsbolaget Opus Capita köper tyska Jcatalog Software, vars mjukvara hanterar inköp och distribution. Bolaget har huvudkontor i Dortmund och har 130 anställda. Någon prislapp anges inte. Enligt Opus Capita är köpet ett sätt att stärka sin geografiska räckvidd.

– Det är ett viktigt steg mot att uppfylla vår ambition om att bli ledande i det globala ekosystemet mellan köpare och leverantör, säger Opus Capitas vd Patrik Sallner.

Läs också: Riskkapitalister uppges buda på Qlik

Integrationen av bolaget inleds direkt och Jcatalogs vd Stephan Albers blir chef för affärsområdet Buyer-Supplier Ecosystem, och tar även plats i ledningsgruppen.

Cognizant investerar vidare i Norden

Vi skrev nyligen om att Cognizant vill öka tempot i Norden. Nu satsar bolaget på att köpa 49 procent av danska konsultbolaget Red Associates, som beskrivs som ett bolag som jobbar med att tillämpa beteendevetenskapliga insikter i affärsstrategi.

– Trots att det kan låta motsägelsefullt innebär att vara digital även att vara mer mänsklig. En förståelse för mänskligt beteende kan öppna upp för nya möjligheter för våra kunder. Detta hjälper oss att erbjuda transformationslösningar på högre nivå för svenska företag, säger Gajen Kandiah, chef för Cognizant Digital Works om investeringen.


Axians fixar hotellboende i Azure

Hotellkedjan Scandic tar hjälp av Axians för att satsa på ny it-drift. Den tidigare traditionella it-driften byts nu ut mot en ny webbplattform i Microsofts publika moln Azure. Den nya webbplatsen lanserades av Axians nu under april.

– Azure kan ge oss den flexibiliteten vi behöver i vår IT-leverans. Sen är även Azure i ständig utveckling och det ger oss möjlighet att omedelbart nyttja nya tjänster och funktioner även på driftsnivå vilket man tidigare inte kunnat göra på samma sätt, säger Daniel Mukka, chef för it-infrastruktur och arkitektur på Scandic.

HiQ går i repris på SVT

Konsultbolaget HiQ har tecknat ett ramavtal med Sveriges Television där man ska utveckla public service-bolagets digitala tjänster. Även Utbildningsradion ingår i avtalet som är tecknat på två år med option på förlängning i ytterligare två.

Det som ingår i avtalet är exempelvis tjänster inom systemutveckling, apputveckling, test och processledning. Sedan tidigare har HiQ uppdrag hos SVT och Utbildningsradion inom UX, konceptutveckling och projektledning.

– SVT och UR är mycket spännande kunder att jobba med och vi på HiQ är stolta över att få ett fortsatt förtroende. Det känns kul att intensifiera vårt samarbete även inom utveckling, säger Poja Daroui, kundansvarig på HiQ i Stockholm.

Västlig operation för Evry

Konsultbolaget Evry har tagit hem ett avtal med Västra Götalandsregionen, VGR. Avtalet innebär att Orbit blir det gemensamma it-systemet för operationsplanering, och att VGR går från fyra olika operationsplaneringssystem till ett gemensamt.

Läs också: Nu vill förre Media Markt-vd:n utmana kedjorna

Det nya avtalet är femårigt med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år. Ordervärdet ligger i det ganska stora spannet 25-51 miljoner kronor. Det som avgör är om avtalet förlängs och vilka optioner som VGR väljer att använda.

– Vi ser fram emot att tinföra ett regiongemensamt stöd för vår operationsplanering. Vi ser Orbit som ett gott stöd för våra processer och ett användarvänligt verktyg i vardagen, säger Anette Åquist Falkenrot, styrgruppsordförande för operationsplaneringsstöd i VGR.

Daxcom serverar wifi

Norska Datametrix dotterbolag Daxcom har tecknat ett avtal med Sveriges storköksspecialisten Martin & Servera. Bolaget ska leverera wifi-lösningar till restaurangföretagets premiumportalskunder och deras 1 500 restauranger.

– Idag förutsätter restaurang- och cafébesökare att det finns anslutning till internet men många av Martin & Serveras kunder hade inte en smidig lösning i dagsläget. Vi skräddarsydde lösningen utifrån deras behov där vi kan rikta oss till en stor volym av kunder, utan att slutkunderna själva behöver kontakta wifi-leverantör och teckna krångliga ramavtal, säger Daxcoms vd Frank Svendsen.


Load laddar in amerikansk säkerhet

Svenska IBM-specialisten Load har dragit igång ett samarbete med amerikanska säkerhetsföretaget Raz-Lee Security. Syftet är att säjkra sina Power i-kunder på den svenska marknaden. Bolaget blir även världspionjär i att sälja Raz-Lees produkter som en tjänst.

–Vi är mycket glada över att vara samarbetspartner till Raz-Lee och stolta över att som första partner erbjuda Raz-Lees produkter som tjänst. Säkerhetslösningarna är idag särskilt viktiga med tanke på allt strängare it-säkerhetsregler, interna hot mot affärskritisk data, cyberattacker och hackare, säger Christer Hermansson, konsultchef på Load.


Paradox på börsen...

Spelföretaget Paradox Interactive ska börsnoteras. Från och med 31 maj går det att handla med 16 miljoner aktier, motsvarande cirka 15 procent av bolagets totala värde, på First North.

– Vi ser fram emot att kunna erbjuda våra anställda, våra fans och andra investerare med ett genuint långsiktigt intresse för bolaget och dess spel att ta del av vår spännande resa. En större ägarspridning på detta sätt tror vi kommer gynna bolaget både på kort och lång sikt, säger vd Fredrik Wester till DI Digital.


…som även ska bryta Litium

E-handelsplattformen Litium är på väg till börsen. Handeln på Aktrietorget börjar vecka 20, men redan idag meddelas att nyemissionen inför listningen övertecknats, vilket tillfört bolaget 24 miljoner kronor och cirka 880 nya ägare. Det innebär att spridningskravet inför noteringen är uppfyllt.

Läs också: Vad ska Microsoft göra med sina mobiler? Allt mer talar för – Android.

– Vi är mycket glada över att ha fått närmare 900 nya delägare samtidigt som befintliga ägare visat på fortsatt stöd och förtroende. Kapitaltillskottet ska främst användas för att stärka Litiums marknads- och försäljningsarbete genom ytterligare säljpersonal och ökat antal partners, samt för att vidareutveckla bolagets produkt, säger Litiums vd Henrik Lundin.


Zetup i kyrklig vård

Den kyrkliga vårdkoncernen Bräcke diakoni överlåter utvecklingen av sin framtida it-miljö till Zetup. Det nya avtalet beskrivs som mångårigt och innebär att en helt ny plattform ska byggas där Zetup kommer att ansvara för hela it-miljön, och utveckla och effektivisera den i takt med att Bräcke växer. I dagsläget är det 1 500 användare som ska använda den nya it-plattformen.

Tre energiska år för Tre

Energiföretaget Vinci Energies anlitar Tre för företagets mobilkommunikation. Avtalet, som är treårigt, innefattar röst- och dataabonnemang för bolagets 150 anställda på 13 olika orter i Sverige. Avtalet är ett resultat av en gemensam upphandling där Tre och återförsäljaren Teleekonomi har jobbat tätt ihop.

– I upphandlingsprocessen visade vi genom teamwork och flexibilitet att vi kunde hitta rätt lösningar som kommer kunna stötta Vinci Energies i sin framtida affär och utveckling, säger Susanne de Boer, försäljningsdirektör på Tre Sverige.

Japanskt börsguld till Cinnober

Svenska börsteknikleverantören Cinnober har tagit hem en affär med Japan Exchange Group. Det nya avtalet med den japanska börsen innebär att Cinnober ska hantera avancerad riskberäkning och riskhantering gällande samtliga handlade instrument på den japanska marknaden.

– Vi är givetvis stolta över ännu ett nytt och inspirerande kundsamarbete, som i detta fall utgör en grundsten i kundens ambitiösa projekt att modernisera den japanska marknaden, säger Cinnobers vd Veronica Augustsson.