Vi skrev nyligen om att Atea och Dustin fortsätter att tugga i sig av den svenska it-infrastrukturmarknaden. Men det är inte den enda av de klassiska b2b-återförsäljarna som går bra.

Nätverks- och säkerhetsspecialisten Network Service har fått upp ångan rejält, och sprängde under fjolåret 300-miljonersvallen. Omsättningen landade på 302 miljoner kronor under 2015, vilket är en ökning med 25 procent jämförtmed året före. Och även om marginalen var sedvanligt återförsäljarblygsam gjorde bolaget en vinst på 13 miljoner kronor, och vd:n Fredrik Svensson säger att de flesta pilarna pekar åt rätt håll.

– Det är vi fantastiskt nöjda med. Det är mer än vi hade hoppats på. Det har gått bra på alla fronter, och alla delar inom bolaget har gått bra. Vi är väldigt nöjda med den förbättring vi har gjort. Framför allt är resultatet bättre än väntat, men sedan ska det bli ännu bättre, säger han.

De tre delar han syftar på är produktaffären, konsultaffären och funktionstjänster. Och det finns goda förutsättningar för ytterligare ett bra år. Network Services är nämligen en av de stora vinnarna när Kammarkollegiet nu har gjort om sin stora datacenterupphandling, där två gamla avtal gjorts om till ett nytt.

– Det är viktigt och glädjande att vi har fått den tilldelningen. Det är ungefär 25 procent av vår affär. Och det är inte bara viktigt för att bibehålla vår affär, utan så klart även en kvalitetsstämpel, säger Fredrik Svensson.

Hur hade det påverkat er om ni inte hade varit en av de utvalda?
– Det hade blivit jobbigt så klart. Nu är det istället en utökad jaktlicens. För oss är det här avtalet dubbelt så stort som det förra. Där skiljer vi oss åt mot de bolag som var med på båda de gamla avtalen.

När det gäller kunder i offentlig sektor har Network Services i dagsläget avtal med ett 50-tal kommuner, men de ska bli fler, hoppas Fredrik Svensson.

– Absolut, och dessutom siktar vi på att ta nya typer av affärer.

Till skillnad mot många av konkurrenterna har Network Services sedan starten 2004 helt och hållet fast vid sin nisch nätverk och säkerhet. Och den specialistrollen har gjort att man har kunnat tampas med sina betydligt större huvudkonkurrenter, Atea och Cygate.

– Vi har en oerhört stark efterfrågan, för oss är den begränsande faktorn att hinna med att rekrytera i rätt takt, säger Fredrik Svensson.

I dagsläget utgörs styrkan av 120 anställda, fördelat på kontor i Stockholm, Göteborg och Malmö, och Fredrik Svensson blickar framåt mot det kommande året med följande ord:

– Vi har medarbetarna, kunderna, historiken, avtalen, storleken, kompetensen och erbjudandet, så nu har vi alla förutsättningar att vara med på alla affärer inom vårt område.