Christer Wallberg har lett Tactonstyrkan i 15 år, och tar nu klivet tillbaka för att ge plats åt en ny vd. Istället blir det 24 Solutions förra vd Frederic Laziou som tar över rodret på det svenska mjukvarubolaget.

– Jag har varit vd i 15 år. Frederic rekryterades in till bolaget för tolv månader sedan som påläggskalv. Och nu ser vi att han är rätt person att ta företaget till nästa nivå, säger Christer Wallberg om sitt nyförvärv.

Läs också: Tacton ökar takten mot halvmiljarden

Själv tar han ett kliv till styrelsen, där han kommer att bistå styrelseordförande Martin Falkevall.

– Jag kliver in som vice ordförande i styrelsen. Vår huvudnisch är stora, multinationella företag. Där behöver vi jobba mer mot företagsledningar, så den typen av lobbyingverksamhet ska jag delvis jobba med, säger han, men påpekar att han även har två andra viktiga uppdrag i sin nya roll.

– När vi började med Tacton var det enklare. Idag ser vi att kunderna kräver bredare leveranser, och det finns inte en chans att vi kan leverera allt själv. Vi har aktivt börjat titta på företagsförvärv. Det ska jag göra samt se över finansieringen.

Christer Wallberg kommer även fortsättningsvis vara involverad och hjälpa sin efterträdare.

– Historia är viktigt i ett bolag så jag kommer att finnas här och backa upp Frederic när det behövs.

Så du kommer att sitta kvar på jobbet fysiskt också?
– Nu har vi en ny kapten, och det ska bara finnas en kapten. Jag kanske kommer att ha något litet skrivbord i något litet hörn. Det viktiga är att jag ska finnas tillgänglig om det behövs.

Läs också: Ny partner stärker svenska Tacton i USA

När det gäller förvärv, vad ska ni köpa för något?
– Vi behöver ha ett bredare leveransåtagande, så det är framför allt adderande teknologier som är intressant.

Finns det något svenskt bolag som är intressant?
– Nja, det är nog tveksamt.

För Tacton, som har en stor del av kunderna utomlands och har prisats som bra exempel på exportföretag, är Frederic Laziou en god representant, enligt Christer Wallberg.

– Han är fransman som har bott i Sverige i femton år, och pratar helt felfri svenska. Han har även bott i England och Tyskland samt spenderat mycket tid i USA, så det är en riktig världsmedborgare. Vi har valt att systematiskt få in olika nationaliteter på Tacton, och idag har cirka 40 procent av vår personal utländsk bakgrund.