Efter en framskjuten position på den svenska affärssystemsmarknaden som vd för Movexutvecklaren Intentia i början och mitten av 2000-talet lämnade Christina Skogster Stange it-branschen för att ta över som försäljningsdirektör på Samhall. Därefter väntade en runda på Previa, som arbetar med företagshälsa.

Men nu är Skogster Stange tillbaka i affärssystemsbranschen, som ny vd för Jeeves.

Läs också: Nu börjar storföretagen flytta affärssystemen till molnet

– Det är otroligt roligt att komma tillbaka. När jag lämnade Intentia var jag lite mätt på it-branschen, men nu känns det som att komma hem.

Har du följt med vad som hänt i branschen medan du varit borta?
– Lite grann, inte jättemycket om jag ska vara ärlig, jag har haft en del kontakt med gamla kollegor. Men det jag har saknat är affärsmässigheten som finns i branschen.

Hur har branschen förändrats?
– Nu har jag bara jobbat en dag, så jag håller fortfarande på att bilda mig en uppfattning. Men det är tydligt att det är en mycket mer mogen bransch. Det är inte ”enorm tillväxt” som står i pannan på alla. Och kunderna är i en annan fas. Dessutom har ju molnet kommit in i bilden.

Christina Skogster Stange
Christina Skogster Stange.

I mitten av 2000-talet förändrade Intentia försäljningsstrategi och gick från direktförsäljning till att börja skriva avtal med återförsäljare. För bara ett år sedan var Jeeves uppmärksammat när de la ner sin partnerstrategi – för att satsa på direktförsäljning. Hur säljer man affärssystem bäst?

Läs också: Svenska företag ratar jättarnas affärssystem – tacka finanskrisen för det

– Det var efter min tid som Intentia byggde upp partnerorganisationen. Men det varierar, bland annat beroende på vilken fas leverantören befinner sig i. Om det bara är tillväxt man är ute efter – då är en partnerstrategi bra. Men i det här skedet som Jeeves befinner sig i tycker jag direktförsäljning är bäst – det innebär att vi följer kunden från A till Ö, och det innebär en kvalitetsförsäkring för kunden.

Var befinner sig affärssystemsmarknaden just nu? Är det nyinvesteringar och byten eller uppgraderingar och underhåll som gäller?
– Var affärssystemsbranschen generellt befinner sig måste jag uppdatera mig om men vad gäller Jeeves så finns det en stor och aktiv kundbas, vilket innebär både underhåll och uppgraderingar.