Svenska Abiliteam var tidigt ute med streamingtjänster, och nu letar man nya marknader där bolagets molntjänst kan ge avtryck. Det senaste initiativet har man tagit med videokonferensbolaget Pexip. Tillsammans har de båda bolagen tagit fram produkten Quick Channel Bridge, med vilken man hoppas lyfta företagens videokonferenser till nästa nivå.
– Vi har jobbat med att utveckla en streamingplattform sedan 2001, och 2007 tog vi den till marknaden och har jobbat med att låta företag dela med sig av videoinnehåll, främst har det handlat om olika typer av intern- och externkommunikation, säger vd Viktor Hedström om hur bolaget drog igång.
Läs också: Videomötet går mot en ny vår. Tekniken blir bättre, billigare och enklare att använda.
Hittills har Abiliteam varit starkt mot offentlig sektor, men växer starkt mot privata marknaden. Arbetet med den nya produkten har gjorts i tätt samarbete med Pexip, som är startat av utbrytare från tidigare Tandberg.
Viktor Hedström beskriver produkten som en adapter uppe i molnet, eller som en mjukvarubrygga som gör det möjligt att delta i videokonferenser från valfri plattform.
– Videomöten behöver bli tillgängliga för fler. Det var vår utgångspunkt. En av de största fördelarna är att man kan spela in videomötet och livestreama det till tusentals tittare. Att få alla i en organisation att sätta av en timme samtidigt är mer eller mindre omöjligt, säger han.
Produkten lanserades för en och en halv månad sedan. Viktor Hedström vill inte nämna några specifika kunder, men säger att bolaget har ett antal dialoger med många av de partner som säljer Pexips lösningar.
Hur tar ni betalt för det?
– Kunden har ett abonnemang hos oss med en månadskostnad, och beroende på vilken nivå man väljer ingår det en viss mängd mötesrum. Man kan antingen köpa det som molnlösning hos oss, som hybridlösning eller on premise.
Läs också: Så behåller vi jobbrelationen när vi arbetar hemma
Bolag som lanserar sig som ett Spotify för det ena, eller ett Uber för det andra, har avlöst varandra i dixietakt i branschen under de senaste åren. Viktor Hedström har snarare medvetet undvikit att använda den terminologin, och har alltså inte lanserat det som ett Spotify för videokonferenser.
– Ja, vi vill inte bli för kopplade till konsumenttjänster. Och med buzzword nummer ett är det lätt att bli otydlig. I dag tänker alla på Spotify och Netflix. Förut var det annorlunda, då visste knappt någon vad streamingtjänster var. I dag kan det hända att jag kan förklara det med att, jo, det är som Netflix fast för företagskommunikation.