I september 2012 gick hemelektronikkedjan Experts verksamhet i Sverige i konkurs. Endast fem år senare kan kedjan vara tillbaka. Hos kedjan rustas det nämligen för fullt för en svensk comeback.

I dag är Experts huvudägare norska Awilhelmsen och Dolphin Invest, där Øivind Tidemandsen, grundare av sportaffärsjätten XXL, är centralgestalt. Och han som leder skutan, koncernchef Ronny Blomseth, har ett förflutet hos största konkurrenten Elkjøp.

Redan för ett drygt år sedan kunde vi redogöra för bolagets nordiska femårsplan, där det pratades om att en svensk comeback kunde vara aktuell.

Och nu kommer fler tydliga tecken som tyder på det. I en presentation för leverantörer som kedjan har gjort nyligen redogörs det för att Expert räknar med att ha omsättning i Sverige från och med 2017.

Intäkter
expert

Första året är den beräknade omsättningen 450 miljoner kronor, för att sedan successivt stiga. 2020 säger planen att omsättningen ska ligga på 2 miljarder kronor.

Ronny Blomseth är sparsam med kommentarer, men förnekar inte att Sverige är en del av planen. Men han säger att det knappast blir under namnet Expert den här gången, utan snarare Power, ett varumärke som just nu lanseras för fullt i Danmark.

– Det har vi inte beslutat, men vi ska nog inte använda Expert, det är lite belastat i Sverige, säger han.

Ni räknar med att ha omsättning på 450 miljoner under 2017, varifrån och hur ska den omsättningen komma?
– Vi har visat det för en del leverantörer, så det ligger i planen, men vi har inget mer konkret än så i dagsläget, så jag kan inte svara så mycket mer än så. Vi gör ganska mycket nu på andra håll, som att etablera oss i Danmark, och vi ändrar dessutom en hel del i Finland.

Sparsamheten med detaljer gäller även frågan om hur etableringen ska ske, om det ska ske via förvärv av redan befintliga butiker, eller genom att smälla upp egna, nya.

Att den svenska hemelektronikmarknaden har skördat en del offer de senaste åren, såväl Expert som Onoff, verkar inte vara något som frånskräcker Ronny Blomseth.

– Nej, inte egentligen. I Norge är det tuffare konkurrens än det är i Sverige just nu, och konkurrens finns på alla ställen.