Ända sedan det familjen Bengtsson-ägda bolaget Waldir tog över Netonnet 2011 har det spekulerats i hur de båda bolagen ska samverka. Att det var e-handeln med vidhörande lagershoppar som blev den slutliga vinnaren är kanske ingen överraskning. För det är så den nya planen ser ut.

Idag meddelar nämligen kedjan, som numera går under namnet Netonnet Group, att samtliga Sibabutiker ska omvandlas till Netonnetlagershoppar.

Att Siba och Netonnet skulle gå den här vägen har varit på tapeten länge. Men det var alltså först nu, fem år efter att bolagen slogs ihop som beslutet kom.

Läs också: Expert gör comeback i Sverige efter konkursen – under nytt namn

Varför dröjde det så länge?
– Vi har lagt tid på att se vad kunderna vill ha. Och vi ser att Netonnetkonceptet står väl rustat att ta hand om kunderna. Det handlar mycket om at ha rätt erbjudande till rätt pris och Netonnet har varit väldigt omtyckt hos kunderna, säger Netonnet Groups vd Susanne Ehnbåge.

Men även om det har tog tid så blir det alltså plötsligt en radikal förändring, där namnet Siba alltså skrotas för gott.

Är det vemodigt hos familjen Bengtsson idag?
– Såväl ägare som styrelse har varit delaktiga i det här beslutet. Samtliga parter är överens om att detta är rätt väg att gå. Det är en stor förändring vi gör, men vi ser att det är en enorm styrka när alla vill vara med och dela samma gemensamma koncept, och vi har en lång historik och bra kunskap från Siba som vi ska ta med oss in i framtiden.

Det blir i alla fall en tydlig symbolik i att Siba, likt vilken Svensson eller Bengtsson som helst, får gå i pension vid 65 års ålder.

– Haha. Det var inte därför vi höll på det i fem år och gjorde det nu. Det kan jag lova. På mitt pensionsbesked står det dessutom att jag ska jobba tills jag är 67,2 år, säger Susanne Ehnbåge.

Och på sätt och vis kommer de båda bolagen leva kvar ett tag till. Inköp och logistikverksamheten kommer att vara kvar hos Netonnet i Borås, medan ekonomi och andra delar blir kvar hos Siba på Backaplan.

För att vara en e-handlare kommer det nya Netonnet Group ha påfallande många butiker. Totalt handlar det om 53 butiker i Norden. Och redan i år ska tre helt nya lagershoppar öppnas, i Östersund, Uddevalla och Stavanger.

Av de 53 butikerna är det 38 som inte är lagershoppar, så där finns det en hel del att bygga om. Först ut av Siba-butikerna att ändras är kvartetten Växjö, Västerås, Sundsvall och Svågertorp.

Läs också: Nu vill förre Media Markt-vd:n utmana kedjorna

– Vi har en plan för alla butikerna och för hur utrullningen ska se ut. Vi ska göra sju nya satsningar i år, och sedan kommer vi att ha en lång rad av nyöppningar under nästa år, säger Susanne Ehnbåge.

Kommer några butiker att läggas ner?
– Jag ser en styrka hos Netonnets koncept och att vi ska öka vår närvaro för att stärka varumärket ytterligare. Genomgång och fast plan för resterande delen av expansionen och omvandlingen kommer vi att återkomma till när det är fastställt.

Så ni kommer att ha flera lagershoppar i samma stad?
– Ja, absolut. Där har vi Västerås som ett bra exempel. Där har vi redan en lagershop, men vi upplever att det finns utrymme för två butiker. Där finns ett tillräckligt stort underlag. Sedan kanske det blir aktuellt framöver att hitta alternativa lägen för lagershopparna på vissa orter.