Nokia har tidigare aviserat att en comeback på mobilmarknaden har varit aktuell. Och nu är det klart, men man ska inte tillverka mobilerna själv.

I stället har bolaget tecknat ett globalt licensavtal med HMD Global, som ger tillverkaren rätt att ta fram en ny generation av mobiltelefoner och läsplattor med Nokias varumärke. HMD Global Oy är ett nystartat bolag med säte i Finland och som leds av tidigare Nokia-chefer.

Enligt avtalet kommer Nokia att få royaltybetalningar från HMD:s försäljning av mobiler och plattor. Nokia har inget ägande i det nya bolaget, men väl en styrelseplats.

Läs också: Video: Nokia storsatsar på e-hälsa - köper franska Withings

Nokia konstaterar att telefoner av enklare modell fortfarande är populära i många delar av världen. De kommer därför att fortsätta marknadsföras men kompletteras nu alltså även av en ny uppsättning produkter, smarta telefoner och surfplattor under varumärket Nokia. Dessa kommer att köras på Android.

– I dag är början på ett nytt spännande kapitel för Nokiavarumärket i en bransch där Nokia fortfarande är ett ikoniskt namn. Istället för att tillverka telefoner själv ska HMD producera mobiltelefoner och surfplattor som kan leverera värdet av varumärket Nokia till den globala marknaden, säger Nokia Technologies-bossen Ramzi Haidamus.

Nokias comeback presenteras i samband med att Microsoft, som köpte Nokias telefonverksamhet, väljer att kränga av den verksamhet som tillverkar enklare telefonmodeller, till FIH Mobile och HMD Global för 350 miljoner dollar, vilket motsvarar knappt 3 miljarder kronor.

FIH Mobile, som är ett dotterbolag till Hon Hai/Foxconn, köper också tillverkningsanläggningen Microsoft Mobile Vietnam.

Läs också: Nokia tar kontroll över franska Alcatel – vässar konkurrensen med Ericsson

Totalt är det omkring 4 500 anställda som kommer att ta klivet över till FIH Mobile och HMD Global.

Microsoft uppger dock att man kommer att fortsätta utveckla Windows 10 Mobile och stödja Lumiatelefoner. Affären väntas slutföras under andra halvan av 2016.