Lars Appelstål är en veteran i branschen, och var bland annat med och grundade dokumenthanteringsföretaget Readsoft, som sedermera köptes upp av Lexmark. Nu tar han nya tag genom ett norskt mjukvarugäng, Neptune, där han har investerat och även har tagit plats i styrelsen.

Och det är inte det enda bolag han engagerat sig i. Han nämner bland annat Olivetree och Oneflow som två bolag där han är med i styrelsen.

– Jag är gärna med och utnyttjar den erfarenhet jag har samlat på mig. Bland annat genom att hjälpa unga, ambitiösa företag. Jag har varit med och investerat i Neptune, som har en underbar programvara, säger han.

Läs också: Vilset SAP lägger alla ägg i Hana-korgen – har svårt att övertyga kunderna

Bolagets två grundare, Ole-Andre Haugen och Njål Stabel äger drygt 33 procent var av bolaget. Lars Appelståls investering ger honom ett 16,67-procentigt ägande. Och vad det är som är som är så underbart med mjukvaran preciserar han på följande sätt:

Lars Appelstål
Lars Appelstål.

– De har utvecklat en tilläggsmjukvara till SAP som gör det enklare för SAP-användare att komma åt sina system på ett modernare sätt, som via telefon eller paddan. Det innebär att företag kan spara mycket tid.

Det handlar alltså om en mjukvara som läggs ovanpå SAP, så det tilltänkta kundunderlaget utgörs så klart av de bolag som har den tyska mjukvarujättens produkter installerade. Och det är just förmågan at komma åt den installerade SAP-mjukvaran på ett effektivt och enkelt sätt som tilltalar mjukvaruveteranen

– SAP har en stark ställning och det är ett bra erp-system, men man kanske inte alltid längst fram när det gäller det nya.

Vilka konkurrenter till Neptune ser du på den svenska marknaden idag?
– Egentligen inga. SAP har sin standard, Fiori, som ska underlätta för användarna. Men det här är bättre. Och jag har så klart kollat runt, men något bättre än Neptunes verktyg finns inte i dagsläget.

Läs också: Minst 36 stora SAP-kunder under attack - missade en patch för sex år sedan

Neptune grundades i Oslo 2011 av de tidigare SAP-utvecklarna Njål Stabell och Ole Andre-Haugen. Idag har bolaget 30 anställda, med representation i Oslo, Hamburg, London, Amsterdam, Shanghai, Florida och Kalifornien.

Sverigeetableringen kommer att ske successivt. Än finns inget svenskt kontor på plats, utan den svenska affären ska inledningsvis skötas från Oslo.

– Bolaget jobbar främst via partner, men siktar på att anställa på den svenska marknaden. Fördelen med att jobba med partner är att det inte behövs lika många anställda, säger Lars Appelstål.