75 miljoner till CGI

Konsultbolaget CGI ska ta över it-driften för installationsföretaget Assemblin. Det nya outsourcingavtalet gäller verksamheterna i Sverige, Norge och Finland, och är tecknat på fem år med ett beräknat värde på 75 miljoner kronor.

Assemblin konstaterar att man genom att överlåta driften till en outsourcingleverantör nu kan frigöra resurser som istället kan användas till att utveckla nya affärsmodeller.

– Med CGI får vi en flexibel driftform baserad på standardiserade tjänster och en it-partner som kan stödja oss i vår utveckling och expansion på den nordiska marknaden, säger Roger Dahlqvist, driftchef på Assemblin.

Sofigate köper svenskt i Finland

Vi skrev nyligen om finska it-managementbolaget Sofigates planer i Sverige. Då lovade den svenska affärsområdeschefen Jessica Borgudd förvärv. Och så blir det nu när bolaget tar över det svenska konsultbolaget 3gammas verksamhet i Finland, med åtta anställda. Köpet gäller från och med 1 juni.

– Förvärvet av 3gamma Finland markerar vårt första steg i oorganisk tillväxt, och vi undersöker för närvarande ytterligare möjligheter i Norden. Eftersom vi är pionjärer inom it-managementtjänster är det inte lätt för oss att hitta företag som matchar vår verksamhet. I 3gamma Finland såg vi ett förvärv med stora möjligheter och beslutade oss för att genomföra det, säger Jessica Borgudd.

Läs också: En av fem myndigheter vill ta tillbaka outsourcad verksamhet

Sigma tar datacenterhjälp…

Sigma IT Consulting plockar in Sungard Availability Services som sin partner för it-infrastruktur. Det nya samarbetet innebär att Sigma placerar sina servrar i en av Sungards serverhallar i Stockholm.

Tidigare har Sigma IT Consulting, som idag har 850 medarbetare, hanterat driften via två datorhallar i egen regi. Utöver colocation innefattar det treåriga avtalet även kommunikationstjänster.

– Våra kunder ställer höga krav på oss och vi ställer höga krav på våra samarbetspartners. Sungard Availability Services är ISO-certifierat inom tre områden – kvalitet, informationssäkerhet och miljö – och erbjuder en reviderad infrastruktur för företag med högsta krav på tillgänglighet, driftsäkerhet och miljöhänsyn. Det är tryggt för oss och för våra kunder, säger Stefan Rosén, affärsområdeschef på Sigma IT Consulting.

… och Tieto investerar i ett nytt

Konsultbolaget Tieto väljer att etablera en ny datacenterverksamhet i Norge. Det sker tillsammans med bolaget Green Mountain, vars datacenter ligger i ett bergrum i Stavanger, som tidigare använts av Nato för högsäkerhetsförvaring av ammunition.

En orsak som anges till investeringen är den nya lagstiftning som får allt fler företag att efterfråga transparens kring hur och var deras data lagras.

– På många sätt är data den nya oljan och vi ser att efterfrågan på lokala och säkra datacenter- och molntjänster ökar. Vår leverans baseras på en hybridmodell där säkra lokala molntjänster och globala publika molntjänster kombineras för att driva moderniseringen av applikationer och infrastruktur. Det nya avtalet är ett viktigt steg i att hjälpa våra kunder att förnya sin affär och i att stärka vår tillväxt i regionen, säger Ari Karppinen, chef för Managed Services på Tieto.

TDC kopplar upp råttfångarna

TDC ska leverera nätverk som tjänst till Anticimex 45 kontor i Sverige. Lösningen innebär att TDC tar ett helhetsansvar för leverans och drift. Affärslängden är tre år och värdet på affären beräknas vara 8 miljoner kronor.

– För mig var det avgörande att TDC kunde ta ett helhetsgrepp om både telefoni och datakommunikation. Våra samarbeten ska ge våra kunder en tryggare och bättre service, och det kommer det här att göra, säger Britta Kronekvist, chef för kundservice och processutveckling på Anticimex.

– Detta är vår hemmaplan – en helhetslösning där våra kommunikationslösningar förenklar vardagen för en samhällsviktig kund. Vi är stolta och glada över förtroendet, och ser fram att utveckla vårt samarbete ytterligare, säger TDC:s försäljningsdirektör Joakim Harging.

Nu satsar Audio Video på webben

Electra Gruppen, som bland annat levererar butiksdatasystem Smart, hjälper nu sig själv. Audio Videos nya webbsatsning baseras så klart på koncernens egna system, samt på Jetshops e-handelslösning. Audio Video-kedjan har drygt 100 butiker, men har tidigare varit blygsamma när det gäller e-handel. På den nya sajten ska man utöver produkterna även erbjuda service, support, utlämning och returhantering via butiksnätet.

– Kedjan har erhållit ytterligare en marknadskanal, där vår onlinestrategi tar utgångspunkt i våra kunders behov och köpbeteende. Vi ser att allt fler kunder vill handla online och samtidigt erhålla lokal support och service, säger kedjechefen Christer Palmgren.

Commaxx blir Dells nya mjukvarukanal

Dell Software tar nordisk hjälp av distributören Commaxx. Det nya avtalet gäller i Norge, Sverige och Danmark och inkluderar alla Dells mjukvarulösningar. Commaxx har tidigare haft uppdraget i Norge, men nu utökas det alltså även till Sverige och Danmark.

– Syftet med vår nya strategi är att bli mer skalbara och mindre sårbara i Norden. Med hjälp av de värdeadderande distributörerna vill vi bygga en stabil plattform för vår försäljning, säger Paul Virgili, chef för Dell Software i Norden och Benelux.

Besiktningsföretag godkänner HiQ

Dekra, som främst jobbar med besiktning av maskiner och hissar, tar hjälp av konsultbolaget HiQ när man vill digitalisera sin verksamhet. För HiQ innebär det ett helhetsåtagande, från första skiss till utveckling samt realiserande, och därefter vidare till förvaltning. Uppdraget handlar framför allt lom att automatisera Dekras processer samt göra smarta kopplingar mellan bolagets olika system.

– Vi vill ge medarbetarna på fältet en enklare arbetsvardag, där de på ett smidigt sätt kan identifiera behov och åtgärder. Helt enkelt hjälpa dem att skapa ytterligare värde för kunderna de möter. Vi sökte en innovativ partner som kan leverera hela kedjan. HiQ har många exempel på att man kan hjälpa sina kunder på den digitala resan, säger Jörgen Backersgård, vd på Dekra Industrial.

Läs också: Här är konsultbolagen du ska jobba på om du siktar på en vd-karriär

Knowit gör gruvlig webb

LKAB har valt Knowit som partner för utveckling av den nya webbplats som ska handla om den pågående utbyggnaden av gruvdriften i Kiruna och Malmfälten. Knowit kommer att ansvara för ombyggnad av företagets koncernwebbplatser samt ett antal projektwebbplatser som bland annat informerar om den pågående omvandlingen av Kirunas stadsplan.

Bland annat ska medborgare på de två orterna ha möjlighet att logga in med mobilt bank-id för att ta del av information som påverkar deras vardag.

– Att få vara en del i den stora samhällsomvandlingen som LKAB genomför är otroligt spännande. Vi är tacksamma för fortsatt förtroende där fokus ligger på vidareutveckling, allt för att möta kunden i en omvärld i ständig förändring, säger Joakim Jormelin, affärsområdesansvarig på Knowit Norrland.

Novacura lyssnar in IFS-kund

Bellman & Symfon, som tillverkar hörselskydd och hörselhjälpmedel, har valt att sjösätta IFS Applications 9 som ett led i sin globala tillväxt. Affären är gjord av IFS-partnern Novacura, som även ska stå för implementeringen, som ska vara helt klar under första kvartalet 2017.

– IFS Applications flexibilitet och globala funktioner passade våra behov perfekt och kommer att hjälpa oss uppnå förbättrad effektivitet samt översikt över logistiken. Vi kommer dessutom kunna minska ledtiderna i produktionskedjan samt skapa effektivare processer för orderhantering, säger Peter Jungvid, vd på Bellman & Symfon.

Gandalf byter namn

Distributören Gandalf Data ändrar nu sitt namn efter 32 år. Det nya namnet blir istället Gandalf Distribution, vilket också är det som står på den nya logga som bolaget lanserade för två år sedan.

”Under de 30 år som Gandalf har varit verksamt har produktportföljen och målgrupp förändrats parallellt med att kanalen utvecklats. Idag finner man it-relaterade produkter i dagligvaruhandeln samtidigt som Gandalfs produktportfölj har utökats med kategorier som inte kommer från de traditionella it-leverantörerna”, motiverar bolaget namnbytet.

Telia kopplar ihop Green Cargo 

Telia har tagit hem en affär som ger operatören helhetsansvar för logistikföretaget Green Cargos nationella och lokala företagsnät, som binder samman dess kontor, verkstäder och bangårdar runt om i landet. Det nya kontraktet innefattar Telias nya tjänst Network-as-a-Service, där även support, förvaltning och utveckling ingår. Affären är värd cirka 16 miljoner kronor.

– Fördelen att samla allt hos Telia är att vi får bättre kontroll och överblick av vårt företagsnät inklusive lokala fastighetsnät med tillhörande utrustning. Vi förväntar oss en mer effektiv förvaltning och snabbare incidenthantering, säger Green Cargos it-direktör Ulrika Wiik. 

20 miljoner stormar in över Enferno

E-handelsbolaget Enferno får in närmare 20 miljoner kronor i riskkapital från Verdane. Pengarna ska främst användas för fortsatt produktutveckling, marknadsstöd, rekryteringar och accelererad expansion i Europa. Det är den molnbaserade e-handelslösningen Storm som är i centrum för den europeiska satsningen.

– Vi ser en stark efterfrågan på vår molntjänst Storm, både direkt från kunder med höga krav på funktionalitet och prestanda inom b2b- och b2c-försäljning online, men även från vårt växande partnernätverk av duktiga e-handelskonsulter. Vi är mycket glada över att ha fått in en ny stark ägare som kan stödja vår fortsatta expansion, säger Enfernos vd Stefan Sånnell.