Sonys resultatprognos missade analytikernas förväntningar rejält och det japanska elektronikbolaget hänvisar till kostnader för jordbävningsskador samt en mattad efterfrågan på komponenter till smartphones.

Jordbävningen utanför Kumamoto i södra Japan i april bidrog till att Sony fick stänga sin chipanläggning i staden. Kostnaderna för reparationer och förlorad försäljning väntas bli omkring 60 miljarder yen.

Läs också: Sony pekas ut som den stora vr-vinnaren

Sony senarelade sin helårsprognos för att hinna analysera effekterna av jordbävningen och nu räknar bolaget med att nettoresultatet faller 46 procent till 80 miljarder yen under räkenskapsåret som sträcker sig till och med mars 2017. Analytikernas snittprognos ligger på ett helårsresultat på 196 miljarder yen, enligt Bloomberg News sammanställning.

Försäljningen spås sjunka 3,8 procent till 7.800 miljarder yen. Här låg snittförväntningarna på 7.940 miljarder yen i försäljning.

Sony meddelar också att smartphoneverksamheten väntas vända till en vinst på 5 miljarder yen under räkenskapsåret, jämfört med en förlust under föregående år. Smartphonemarknaden står inför en avmattning. En stor del av nedgången i efterfrågan märks på mogna marknader och Kina, där Sony inte längre säljer telefoner, men den bredare avmattningen påverkar Sonys försäljning av komponenter till kameror för smartphones.

Läs också: Sony slaktar Microsoft på spelkonsolmarknaden

För sin spel- och nättjänsteverksamhet räknar Sony med ett resultat som stiger till 135 miljarder yen, baserat på försäljningen av sin PS4-konsol, som väntas gynnas av lanseringen av sitt virtual reality-headset under 2016.

Sonyaktien föll omkring 6 procent under den tidiga handeln i Tyskland, efter att ha lämnat sin prognos.

Nyhetsbyrån Direkt