Med ett starkt 2015 i ryggen fortsätter Invid att gå på offensiven. Under fjolåret har verksamheten vuxit väsentligt, och det är inte bara omsättningen som växer. Även vinsten och vinstmarginalen gladde bolaget, och vd André Prien.

– 2015 var ett mycket bra år för oss. Vi har bland annat tecknat några stora avtal som sträcker sig över långa tidshorisonter, vilket utgör en stor trygghet för oss, säger han.

Omsättningen under 2015 landade på 436 miljoner kronor, vilket är ett rejält lyft från året före då omsättningen var 354 miljoner kronor. Vinsten efter finansiella poster blev 33 miljoner kronor, något som ger en vinstmarginal på 7,2 procent. 2014 var vinsten 19 miljoner, och marginalen 5,4 procent.

Läs också: Här är vinnare och förlorare på miljardavtalet för pc och plattor

Invid har idag kontor på elva platser runt om i landet och totalt runt 180 medarbetare. Att vara starka lokalt, med nära relationer till kunderna är en viktig del av framgången. Västerås och Jönköping är de två största lokalkontoren, men under fjolåret har det även gått riktigt bra i till exempel Stockholm och Göteborg, enligt André Prien.

Är det någon särskild del av verksamheten som har gått extra bra?
– Vi har så klart ett antal områden som sticker ut, som drift och outsourcing.

Hur förklarar du lyftet under fjolåret. Har ni gjort något annorlunda än tidigare?
– Nej, snarare så börjar vi skörda frukten av det arbete vi har gjort historiskt sett.

André Prien beskriver Invids position på marknaden som någonstans mellan Atea och Evry.

– Vi möter ofta båda, där Atea är starka på produkt och Evry är starka på tjänster, säger han och tror att svaret till framgången kanske går att hitta där i det klassiska mellanmjölksläget.

– Vi är tillräckligt stora för att vara en stor aktör på marknaden, och tillräckligt små för att vara ganska snabba och väldigt nära kunden. Vi är helt enkelt lagom stora, som det heter på svenska.

Och 2016 har också börjat bra. En viktig sak är att Invid har valts ut i Kammarkollegiets stora klientavtal, där man fanns med bland de utvalda i två kategorier: Stockholm, Gotland och Sydöstra Sverige och det rikstäckande.

Och häromdagen presenterades även ett förvärv hemma i Jönköping. Det bolag som köps heter Exoro System. Det är ett litet bolag, men enligt André Prien ett viktigt strategiskt förvärv för att ta nästa steg inom det man kallar produktions-it, vilket innebär att man hjälper kunderna att mäta och hitta outnyttjad produktivitetspotential i tillverkningsprocessen.

– Bolaget har bara två personer som är fast anställda. Men de har gjort en väldigt fin applikation för att driva produktionseffektivitet, och det är ett område vi tittar mer på. Tidigare har vi mest haft fokus på kontors-it, säger André Prien om förvärvet.