B3 på börsen

Konsultbolaget B3IT ska noteras på Nasdaq First North Premier och publicerar idag sitt prospekt inför noteringen. Syftet med börsintroduktionen uppges vara att bredda ägandet, stärka varumärket samt få muskler att växa vidare.

– Inför nästa etapp tar vi nu ett viktigt steg genom att notera och bredda ägandet. Med detta vill vi bjuda in våra medarbetare, nya entreprenörer och externa investerare att vara med på vår fortsatta resa, säger Sven Uthorn, vd och grundare av B3IT.

B3IT har idag 332 medarbetare och omsättningen under 2015 uppgick till 382,5 miljoner kronor, med en rörelsemarginal på 8,7 procent. Kontor finns i Stockholm, Borlänge, Sundsvall, Göteborg, Malmö och Örebro.

Atea växer i och med Nyköping

Nyköpings kommun och Atea har tecknat ett avtal, som även innefattar Oxelösunds kommun. Avtalet är på tre plus fyra år och har ett beräknat värde på cirka 30 miljoner kronor om året.

– Det handlar om allt från nät och kommunikation till cirka 11 000 it-arbetsplatser, kapacitet i form av server- och lagringstjänster ifrån vårt datacenter, och även allt som har med en rätt omfattande licenshantering att göra, säger Nyköping kommuns it-chef Peter Palmebäck.

För Ateas del innebär affären även att lokalkontoret i Nyköping måste rekrytera in mer folk.

– Det här ger oss en långsiktighet i vårt arbete. Vi har sedan tidigare ett kontor i Nyköping och efter det här avtalet kommer vi att behöva anställa fler personer där, säger Stefan Ljung, platschef för Ateas kontor i Nyköping, Norrköping och Linköping och som i dag har totalt 75 medarbetare.

Läs också: IT Gården hämtar vd från Knowitbolag – här är veckans chefskarusell

Volvo kör Telia

Telia har fått förnyat förtroende att leverera Volvo Cars globala företagsnät, där man även tar ett helhetsansvar för driften. Det är fabriker och kontor i totalt 30 länder som ska kopplas samman via Telias wan-lösning Datanet och Telia Carriers fibernät. I avtalet ingår dessutom konsulttjänster för support, utveckling och säkerhet.

– Vi är självfallet stolta över det förnyade förtroende vi fått. En viktig del i vårt nya avtal är konsulttjänster, där vi hjälper Volvo Cars utveckla sin wan-lösning över tid för att säkerställa att företagsnätet möter snabbföränderliga digitaliseringsbehov i verksamheten, säger Charlotta Rehman, chef för Telias svenska företagsaffär.

Coromatic bygger nytt åt Tele2

Tele2 tar in Coromatic som leverantör av verksamhetskritisk infrastruktur till företagets nya datacenter. I uppdraget ingår även att säkra kraftförsörjning, stå för reservkraft och kyla till den nya anläggningen, som kommer att ligga i en helt ny byggnad. Lanen är at det ska vara färdigt för slutbesiktning i oktober.

– Vi är stolta att Tele2 valt Coromatic som leverantör för att säkra driften av det nya datacentret, säger Coromatics Sverigechef Thomas Wunger.

Tieto sköter sydliga värdepapper

Tieto ska sköta värdepapperstjänsterna åt Sparbanken Syd. Det nya outsourcingavtalet är tecknat på fem år och innefattar it-system, drift och back office-tjänster. Något ordervärde framgår inte.

– Vi känner oss väldigt trygga med vårt val av Tieto, eftersom de har en djup kännedom och lång erfarenhet av it inom värdepappershantering, inklusive back office-tjänster. Med de nya lösningarna kommer vi kunna fokusera helt på vår kärnverksamhet inom värdepappersområdet, säger Hans Nelfelt, vice vd på Sparbanken Syd.

Holmgrens kör tillbaka till Evry

Konsultbolaget Evry förnyar sitt avtal med bilhandlaren Holmgrens Bil, där Evry ska ta ett totalansvar för koncernens it-drift samt stå för service desk och support. Det femåriga avtalet har ett beräknat ordervärde runt 30 miljoner kronor.

– Evrys starka lokala närvaro i kombination med det stora företagets kapacitet och samlade erfarenhet matchar våra behov av en skalbar, framtidssäker miljö där vi förväntar oss hög kvalitet i alla led, säger Mikael Undfors, it-chef på Holmgrens Bil.

Proact backar upp Munters

Svenska luftbehandlingsbolaget Munters, som är verksamt i 30 länder, har anlitat lagringsleverantören Proact, som ska leverera backup som tjänst. Affären inkluderar även så kallad katastrofsäkring.

– Vi fann att det är den tryggaste lösningen för oss och att vi får större flexibilitet med en tjänst jämfört med traditionell backup. Vår it-drift får avlastning från en leverantör som vi kan lita på och vi har möjlighet att bygga ut tjänsten för att täcka en stor del av koncernens behov, säger Per Brandt, it-chef på Munters.

Inrego tar hand om Lundaprylar

Inrego och Lunds universitet har inlett ett samarbete kring återanvändning av den it-utrustning som fasas ut ur universitetets verksamhet. Med cirka 42 000 studenter och 7 500 medarbetare handlar det om ungefär 10 000 datorer som byts ut med treårscykler, samt ett stort antal mobiler, surfplattor och andra it-produkter.

– Det känns väldigt positivt att utrustningen kommer till nytta igen på ett både säkert och hållbart sätt. Tidigare hade vi ett samarbete med ett företag som hjälpte till med återanvändning av olika inventarier, men vi behövde hitta en aktör som var specialiserad på it och som kunde ta ett samlat grepp kring it-utrustningen med syfte att återanvända så mycket som möjligt, säger Henrik Nottorp, upphandlare på Lunds universitet.

Mer Glitter för DGC

Butikskedjan Glitter, med 220 butiker i Norden, förlänger sitt it-drifttjänsteavtal med DGC. Det nya avtalet är treårigt och beräknas vara värt cirka 8 miljoner kronor.

– DGC gör alltid det lilla extra för oss som kund. Vare sig det gäller att möta upp nya krav eller säkerställa leveranser på kort varsel får vi alltid snabb och kvalificerad hjälp när vi behöver den som mest, säger Glitters it-chef Jimmy Brus.

Danderyd webbar vidare med Consid

Consid har valts ut av Danderyds kommun för att förvalta och vidareutveckla kommunens intranät och externwebb. Framför allt handlar det om e-förvaltningstjänster och support av webbplatser och intranät, baserade på Episerver. Avtalet är tecknat på ett plus tre år.

– Vi ser fram emot att vidareutveckla våra webbplatser tillsammans med Consid. Consid uppfyller våra krav på tillgänglighet, har visat på god kompetens inom webbutveckling och har strukturerade metoder för att bedriva en effektiv förvaltning, säger Marie Alexandersson, som är webbstrateg på Danderyds Kommun.

Also hittar två nya kompisar

Distributören Also plockar in två nya leverantörer. Dels handlar det om säkerhetsföretaget Kaspersky Lab, vars produkter man ska distribuera i Skandinavien.

– Samarbetet med Also är en naturlig förlängning av vårt befintliga samarbete i Europa. Förutom en stark position på den skandinaviska it-branschen är Alsos nytänkande när det gäller elektronisk programvara en viktig anledning, säger Leif Jensen, Nordenchef på Kaspersky

Den andra leverantören som tar nordisk hjälp av Also är Commvault, vars produkter för dataskydd och informationshantering nu ska spridas till nordiska återförsäljare.

– Det ger oss betydligt större räckvidd inom de delar av marknaden där det finns uppenbara kundbehov. Viktigast av allt är att samarbetet ger oss möjligheter att växa bland medelstora organisationer, säger Commvaults Nordenchef Anders Stinger.

Tech Data kryddar molnplattformen

Distributörsjätten Tech Data fortsätter bygga vidare på sin molnplattform, Streamone. Det senaste tillskottet är Bittitan, som främst är känt för verktyget Migraitionwiz, som främst används för förflyttning till molnet. Detta verktyg används främst av Microsofts partner och kring dess molnprodukter.

Contour on tour med EET

Contour Design, som jobbar med ergonomiska pc-tillbehör, har hittat en ny nordisk distributör i EET Europarts.

– Vi är övertygade om att företaget kommer att skapa ännu fler affärer och en ökad medvetenhet om Rollermouseprodukterna i Skandinavien och Europa, säger Contours säljchef Peter Braun.

Exclusive Networks söker nya skydd

Distributören Exclusive Networks har plockat in en ny säkerhetsleverantör och passar samtidigt på att dödförklara antivirusprodukterna. Den nya leverantören är Sentinel One, som levererar det man kallar den nya generationens endpointskydd.

– Att ta våra produkter till europeiska nyckelmarknader är ett viktigt steg. Vi är glada over att ha Exclusive Networks med oss. De har redan visat sin starka förmåga att förse marknaden med omvälvande säkerhetsteknologi, säger Sentinel Ones vd och medgrundare Tomer Weingarten.