Under det senaste året har Wipros nordiska organisation tecknat ett antal stora kontrakt, med bolag som ABB, Assa Abloy och Trygg-Hansa. Nu har nästa storkund blåst in över Wipros nordiska gäng. Den här gången är det danska vindkraftjätten Vestas som ska anlita det indiska bolagets tjänster.

Totalt är det 20 000 anställda i 75 länder som ska ta del av Wipros leverans, där man främst ska stå för den tjänst man kallar Live Workplace, det vill säga bolagets egen version av arbetsplats som tjänst.

– Vestas har outsourcat små delar av sin verksamheten tidigare. Nu vill de ta ett större grepp på det. Nu tar vi över och ska implementera vår tjänst Workplace Live, som är en helt annan tjänst idag än det var för tre-fyra år sedan. Idag finns det även en kognitiv del i det där systemet själv kan lokalisera problem som ett sätt att undvika att behöva ringa servicedesk, säger Wipros Nordenchef Carl-Henrik Hallström.

För ungefär ett år sedan var Wiprochefen med under den indiska presidentens Sverigebesök. Då stod det nordiska arbetet med förnybar energi i fokus, och att Wipro idag kan presentera just en sådan kund ser Carl-Henrik Hallström som lite extra grädde på moset.

– Ja, det är extra kul är att det är ett avtal inom förnybar energi, som är ett område där Sverige och Norden ligger bra till. Vi har tagit ett antal stora affärer nu, där vi tar över tjänsteleveransen, och det här stärker vår nordiska position ytterligare.

Vestas cio Torben Høeg Bonde konstaterar att vindkraftbbolaget är inne i en tillväxtfas och därför ville ha en mer affärsinriktad it-leverans.

– Vi har en vision om att skapa en agil och framtidssäkrad plattform för våra 20 000 anställda. Nu tar vi ett viktigt steg för att uppnå våra ambitioner kring en it-arkitektur med internet i centrum, säger han.