Fingerprint hämtar ny vd från F-Secure…

Svenska biometribolaget Fingerprint byter ut sin vd. Det blir finska säkerhetsföretaget F-Secures vd Christian Fredrikson som tar över när Jörgen Lantto tvngas sluta den 1 augusti. Styrelseordförande Jan Wäreby säger så här till Nyhetsbyrån Direkt om varför F-Secure-vd:n är helt rätt val för Fingerprint.

– De har runt 1 000 anställda, och framför allt har de gjort den resa vi vill göra, att gå från en produkt mot en kundgrupp, i deras fall telefonoperatörer en gång i tiden, till att gå ut mycket bredare till ett antal företagsvertikaler, säger han och lyfter även fram andra delar:

– Han har haft tunga chefsposter i Nokia Networks och Nokia Siemens, där han till exempel har varit ansvarig för vissa av kärnprodukterna i Nokia Networks, och även varit ansvarig för hela Asien. I vår nuvarande business är ju de asiatiska kunderna kärnan i hela vår affär.

… som hämtar ny vd internt

När Christian Fredrikson lämnar F-Secure för Fingerprint satsar den finska säkerhetsleverantören på att rekrytera nästa vd internt. Styrelsen har utsett Samu Konttinen som ersättare. Han har varit på bolaget sedan 2005 i ett antal ledande roller.

– I mer än ett decennium har han bevisat sin förmåga att driva på innovation och vara garanten för en stabil strategi, säger styrelseordförande Risto Siilasmaa.

Vd-skiften på CAG

Vice vd Mats Ågren blir nu ny vd på konsultbolaget CAG Arete, som främst jobbar på Microsoftplattformen. CAG-koncernen strävar efter att Arete och bolagets sex övriga verksamheter ska bli vassare inom molnlösningar och digital transformering.

Mats Ågren har varit på CAG i fyra år och har ett förflutet på Kentor, Business Objects och Hyperion. Han ersätter Tomas Täuber som istället blir vd för CAG Mälardalen i Västerås.

– Mats med sin långa branscherfarenhet blir en stor tillgång. CAG Arete är ett viktigt bolag inom koncernen. Bolaget har mycket erfarna specialistkonsulter, säger koncernchef Michael Ekman.

Hon blir iot-motor hos Telenor Connexion

Charlotte Waldemarson
Charlotte Waldemarson.

Charlotte Waldemarson, med ett förflutet på Epicor och Interoute, har börjat i en roll som internet of things-inspiratör på Telenor Connexion. Hon kommer närmast från Zebware och beskriver sitt kommande uppdrag så här:

– Min uppgift är att identifiera, men även inspirera, nya organisationer till att utveckla sina strategier inom internet of things. Inledningsvis kommer jag att identifiera de vertikaler och de personer som har iot som strategi på sin roadmap, och där jag tror att vi kan göra en stor skillnad inom överskådlig framtid, säger hon och konstaterar att det är ett nytt område där många partner behöver hjälp.

– Många kunder har till exempel inte tagit i beaktning hur de ska ta betalt för sina tjänster i slutändan. Även där vill vi agera som en rådgivande partner baserat på de erfarenheter vi har ifrån våra existerande kunder. En affär är mer än ett signerat kontrakt för mig.

Sogeti utser bemanningsgeneral

Helena Rosengren.
Helena Rosengren.

Helena Rosengren tar över som ansvarig för Sogetis verksamheter i Linköping och Norrköping, och har i samma veva utsetts till bolagets nationella bemanningsboss.

Hon har varit på Sogeti i åtta år och kommer närmast från rollen som teamchef. Hon har även ansvarat lokalt för bolagets kampanj Addher, vars syfte är att lyfta kvinnor i branschen.

– Jag antar två nya roller jag verkligen brinner för. I Linköping och Norrköping har vi extra stor expertis inom digitala kanaler, Business Information Management och High Tech-området, som även är tre av våra stora satsningsområden globalt. Jag ser fram emot att driva vår affär i Linköping och Norrköping, en av Sveriges mest expansiva marknader, och att säkerställa en effektiv bemanning över hela landet, säger hon.

Arvesjö blir säljchef på Epson

Branschprofilen Maths Arvesjö är ny säljchef på skrivartillverkaren Epson, där han ska basa över företagssortimentet. Han har ett förflutet på bolag som Samsung, Kaspersky och HP, men komer närmast från Inrego.

– Vi är mycket glada över rekryteringen av Maths och den erfarenheten som han har och kan bidra med. Epson har starkt fokus på Business Printing & Scanning och här kan Maths vara med och bygga från grunden, säger Vadim Couthon, som ansvarar för b2b-försäljningen i Norden och Benelux.

Klart med svensk vd på Distrelec

Christina Aqvist
Christina Åqvist

Distributören Distrelec har utsett Christina Åqvist till vd. Hon har arbetat för Distrelec sedan 2011, då hon anställdes som landschef för Sverige och vice vd. Sedan 2014 har hon varit vd på Elfa Distrelec och tar nu alltså över helt som vd.

Hon ersätter Neil Harrison, som fram tills nu verkat som tillförordnad vd över Distrelec Group, parallellt med att han varit vd på Datwylers Technical Components Division. Nu kommer han återigen att fokusera på de arbetsuppgifterna.

Hon tar över på Smarteq

Yasemin Heper Mårtensson.
Yasemin Heper Mårtensson.

Antennbolaget Smarteq Wireless, som ingår i Allgon, och idag främst jobbar med uppkoplingar inom maskin till maskin-marknaden, har utsett Yasemin Heper Mårtensson till ny vd. Hon börjar sitt uppdrag den 29 augusti. Enligt Allgon har hon 20 års erfarenhet av internationellt arbete inom såväl telekom- som fordonsindustrin.

– Smarteq Wireless befinner sig i en växande fas och vi är glada över att ha rekryterat Yasemin för att utveckla bolaget och skapa ytterligare tillväxt, säger Allgons vd Johan Hårdén.