Telia, som är landets största återförsäljare av Iphone, tar nu ett rejält tag kring Applereparationer. Detta sker genom Lan-Master, som tidigare var en verkstadspartner, men som numera ägs av operatörsjätten.

Lan-Master gick i konkurs den 22 mars. En månad senare köptes bolaget av Telia. Hur mycket man fick betala för att ta över det konkursade bolaget vill Fredrik Brunzell, vd på Telia Service and Repair, inte kommentera.

Lan-Master har runt 30 anställda och omsatte runt 50 miljoner kronor ifjol. Bolaget har tre servicebutiker i Stockholm, Göteborg och Malmö, och är alltså helt inriktad på reparation av Appleprylar av alla de slag.

Läs också: Atea anklagas för fulspel och dumpade priser

Telia drog igång samarbetet med verkstaden redan 2009, och med hjälp av den har man bland annat erbjudit sina kunder fyratimmarsservice på Iphone, samt haft ett antal tjänster till företag.

Ni har jobbat med dem sedan 2009. Borde ni inte ha märkt att de var på väg i konkurs eller väntade ni med att köpa så at ni skulle få det billigt?
– Vi har varit en av flera kunder till Lan-Master. De har haft hela Apple-sortimentet med Macbook, Apple-tv, Beats och många produkter som inte säljs hos Telia. De har även haft ett antal retailkedjor som kunder, säger Fredrik Brunzell.

Trots så pass stora kunder, som borde renderat stora volymer, har man lyckats gå i konkurs. Har de tagit för dåligt betalt för sina tjänster?
– De är extremt duktiga på kvalitet och service, men kanske inte har varit lika bra på att marknadsföra sig själva. I dag måste man kunna sälja sin produkt också.

Läs också: Kinabakslag bryter Apples sanslösa tillväxtperiod

Hur ska ni göra för att det ska bli lönsamt framöver?
– Först och främst är detta något som kommer vara väldigt bra för våra kunder, det finns ett stort behov av att snabbt kunna reparera sina produkter när de väl gått sönder. Nu ska vi satsa på det här och utveckla verksamheten, vi kommer till exempel att anställa fler medarbetare, just för att kunna ge en god service. Vi kommer att behålla varumärket Lan-Master.