Den japanska telekomjätten NTT, slår ihop sina olika verksamheter inom it-säkerhet och ska nu gå till marknaden under en och samma flagg som NTT Security från och med 1 augusti.

– Det här är väldigt positivt för oss. Vi har gjort ett antal stora förvärv under åren. Nu skapar vi ett stort företag som uteslutande jobbar med it-säkerhet. Vi vill ha en stor aktör istället för att jobba på olika fronter, så nu sätter vi samman all expertis och allt kunnande som finns här, säger NTT Com Securitys Norden-vd Fredrik Olsson.

Bland förvärven som gjorts finns till exempel bolag som Dimension Data och Solutionary.

Att säkerhetsmarknaden konsolideras på olika sätt just nu är tydligt, både bland leverantörerna och på återförsäljarnivå. Senast igår kom ett tydligt exempel när beskedet att Symantec köper Blue Coat för cirka 39 miljarder kronor damp ner.

Och det är också tydligt att många av de klassiska it-jättarna vill lyfta fram sitt arbete med säkerhet, och spänna musklerna. Tidigare i våras skrev vi om att Cisco basunerade ut att man är världens största säkerhetsföretag. Och liknande tongångar har hörts från andra jättar, som IBM och Dell.

Även NTT Security väljer att spänna musklerna i sin del av leveranskedjan. Och Fredrik Olsson har inget emot att haka på positioneringståget.

– Vi blir en av världens största och bästa it-säkerhetsleverantörer nu. NTT investerar mycket pengar i det här, och det ger oss en förmåga att verkligen detektera problem och hjälpa våra kunder på ett helt annat sätt än tidigare.

På vilket sätt är ni störst?
– Vi är ett bolag som uteslutande jobbar med it-säkerhet och vi är cirka 1 400 som gör det.

Det är många som vill vara störst och bäst nu. Cisco gjorde ungefär samma sak i våras?
– Det är många på toppen. Cisco är jätteduktiga, men alla har lite olika utgångspunkter. Vi är en 100 procent pureplayer med bara it-säkerhet inom ett stort område. Vi tillhandahåller hela linjen och spänner över ett betydligt bredare område.

Fredrik Olsson är noga med att han inte jämför sig med säkerhetstillverkarna, utan jämför framför allt bolaget mot andra säkerhetskonsultbolag.

I Norden har det nya NTT Security idag ett 100-tal anställda, och här tampas man främst mot aktörer som Coresec och Sentor. Men man tampas även mot många av jättarna som CGI, Verizon, IBM och Dell.

Av det 100-faldiga nordiska NTT Security-gänget sitter ungefär 70 i Sverige. Det relativt nyligen förvärvade Secode, som har två säkerhetscentra i Göteborg och norska Arendal, utgör en viktig del av verksamheten.

– En stor del av den leverans som sker i Norden och globalt sker på den plattform som Secode har utvecklat. Där har vi en stor del som sitter i Göteborg och som kommer att fortsätta göra det.