I april meddelade vd Brian Krzanich att Intel ska kapa rejält i personalstyrkan. Totalt handlar det om 12 000 tjänster som ska bort. Hur storslakten ska slå mot den svenska verksamheten verkar inte vara helt klart än. Men de första svenska åtgärderna har nu börjat vidtas.

Intel stänger nämligen sitt kontor i Lund, vilket berör ett 40-tal anställda.

Det var 2013 som Intel tog över ett 50-tal anställda från ST-Ericsson i samband med att bolaget styckades upp mellan Ericsson och ST-Microelectronics. Verksamheten har främst fokuserat på Linuxutveckling.

Läs också: Så ska Intel stärka sitt grepp i datahallarna

Ola Svedin, vd för klusterorganisationen Mobile Heights, säger till nyhetstjänsten Rapidus att de Intelanställda i Lund har informerats om nedläggningsplanerna under våren.

– Orsaken ska vara att Intel vill konsolidera sin forskning och utveckling till lite större sajter, säger han till Rapidus och konstaterar att många redan har fått påstötningar från annat håll.

– Inte minst från bilindustrin. Jag är själv inblandad i sådana diskussioner.

Några övriga besked angående vad som ska hända med den svenska Intelpersonalen verkar inte finnas, i alla fall inga officiella sådana. Men att bolaget sadlar om rejält just nu är ingen hemlighet.

– Vi ger inte information om specifika platser eller enheter just nu och vi utvärderar fortfarande våra planer gällande Europa, säger Intels kommunikationschef Camilla Törnblom.

Läs också: Här är Intels 10-kärniga monsterprocessor för desktops – och den är svindyr

Svenska Intel har i dag runt 130 anställda. I den siffran ingår utöver det svenska huvudkontoret i Kista även Intel Security (som tidigare hette McAfee), Altera och Windriver.

– Totalt räknar vi med att minska vår arbetsstyrka med 12 000 tjänster globalt till mitten av 2017. Vi gör det genom sammanslagningar av platser och enheter, genom en kombination av uppsägningar och frivilliga avgångar samt genom att omvärdera projekt och öka vårt fokus på att förbättra effektiviteten i flera olika pågående program, kommenterar Camilla Törnblom.