Qliro kränger av Tretti till ny partner

E-handelskoncernen Qliro Group säljer dotterbolaget Tretti till Whiteaway. Prislappen för vitvarugänget blir enligt ett pressmeddelande 250 miljoner kronor. Tretti kommer dock att fortsätta vara samarbetspartner till Qliro Financial Services även efter försäljningen. Dessutom kommer Whiteaway att bli en av återförsäljarna på Cdon Marketplace.

Transaktionen är villkorad av godkännande från Konkurrensverket och förväntas vara slutförd under det tredje kvartalet 2016.

– Whiteaway Group inklusive Tretti blir, genom mångåriga avtal, den största externa samarbetspartnern för Qliro Financial Services och Cdon Marketplace framöver. Utöver köpeskillingen ser vi därmed även ett stort värde i detta strategiska samarbete, säger Qliro Groups vd Paul Fischbein, som själv var med och grundade Tretti.

CGI signerar på nytt med Skatteverket

Den 40-årsjubilerande kanadensiska konsultjätten CGI har fått ytterligare ett uppdrag av Skatteverket att leverera e-signaturtjänster. Det nytecknade avtalet gäller i två år med möjlighet till ytterligare två års förlängning. CGI levererar sedan tidigare den e-id-lösning som används vid inloggning i samband med deklaration via webben.

– Skatteverket är en förebild för många andra myndigheter och ligger i framkant när det gäller att dra nytta av ny teknik för ett effektivisera sin service gentemot medborgarna. Vi har samarbetat med Skatteverket sedan 1990-talet och jag är stolt över att CGI får vara en del av myndighetens digitala resa genom att bidra med den bakomliggande tekniken, säger Julie Améen, chef för offentlig sektor på CGI Sverige.

Episerver intar Malmö

Episerver öppnar nu ett kontor i Malmö. Först att rekryteras är Simon Gustafsson som kommer från Apptus i Lund, där han arbetat med försäljning av e-handelsplattformar. Han har också ett förflutet på numera Vismaägda affärssystemleverantören Mamut.

– Det är väldigt roligt och smickrande att ansvara för att driva Episerver till fortsatta framgångar på min hemmaplan. Flera av våra viktigaste partners finns i regionen och vi ska bygga vidare på dessa relationer för att bli ännu starkare lokalt, säger han.

Nya namn i Microsofts partnerland

Microsofts partnerförening IAMCP har fått in nytt folk i styrelsen, där ledamöterna också ska ha tydliga ansvarsområden.

Nya i styrelsen är Candidators vd Johan de Verdier, som kommer att ta ansvar för region Väst. Ingram Micros Microsoftproduktchef Susanne Asp får ansvar för smb-partner och deras inriktning mot molnet, Ateas Anders Grönlund, kommer att ansvara för partnerföretag med mer än 500 anställda, Sigma IT Consultings David Österlindh blir ansvarig för region Syd medan Active Solutions vd Kjell Svanström har hand om mindre partner inom systemutveckling samt Bizspark.   

Kvar i styrelsen sedan tidigare är kvartetten som utgörs av Retunes vd Bo Bauhn (ordförande), Cloudfactors Lennart Johansson (vice ordförande) samt Enfos Carl Tönseth och trotjänaren Valentino Berti. 

Bits Data vill ha mer DGC

Bits Data, som levererar it-drift och support till återförsäljare inom VW-koncernen och Scania, har förlängt sitt datakommunikationsavtal med DGC. Det nya avtalet som tecknats är på tre år och beräknas vara värt cirka 17 miljoner kronor.

DGC ska leverera ett riktstäckande wan, med namnet Autonet, till Bits Datas slutkunder. Återförsäljarna kommer att kopplas upp med en fiberförbindelse som kompletteras med en kopparförbindelse för redundans.

– Våra centralt driftade system är affärskritiska för våra kunder, därför är tillgänglighet och säkerhet alltid högsta prioritet för oss. Vid driftavbrott stannar en industri med mångmiljardomsättning. Att DGC har visat att de klarar av att uppnå våra högt ställda krav gjorde det naturligt att fortsätta, säger Bits Datas vd Björn Brånebäck.

Icore integrerar i tunnelbanan

MTR Nordic, som driver Stockholms tunnelbana, har upphandlat en ny integrationsplattform från konsultbolaget Icore, som ska hjälpa MTR med kontroll över dess informationsflöden. Tunnelbaneoperatören ställde framför allt krav på att den nya plattformen ska vara driftsäker samt underlätta förvaltningen av it-miljön.

– Våra it-behov har vuxit snabbt och vår systempark har vuxit avsevärt. Vi ser nu ett behov av att se över och ta ett helhetsgrepp kring våra system så att de fungerar optimalt och inte genererar onödigt stora kostnader, säger Cecilia Wallberg, finansdirektör på MTR Nordic.

Istone bygger digital VVS

VVS-aktören Comfort vill digitalisera sina tjänster. Detta ska ske på två håll. Dels vill organisationen öka det interna samarbetet, dels vill man öka tillgängligheten mot slutkund med en ny e-handelstjänst som ska lanseras under 2017. Uppdraget att genomdriva det arbetet landade på konsultbolaget Istone.

– Genom samordning och gemensamma krafter ger vi våra medlemsföretag förutsättningar och systemstöd de inte har möjlighet att ta fram själva. Under det kommande året ska vi fortsätta lansera en rad tjänster för att utveckla Comforts erbjudande ytterligare mot både medlemmar och slutkunder, säger Hans Spett, som är ansvarig för satsningen inom Comfort.

Wycore snor Ateas whisky

Svenska whiskyproducenten Mackmyra byter it-operatör. Det blir Wycore som ersätter Atea, när Mackmyra väljer att satsa på en molnbaserad lösning.

– Hade vi inte lagt över detta till Wycore så hade kostnaderna för att investera i nya servrar, licenser och konsultinsatser runt detta blivit mycket höga, uppskattningsvis kostnader i miljonklassen. Så till en betydligt lägre totalkostnad får vi nu istället en miljö som följer med och förnyar sig allt eftersom tekniken utvecklas, säger Roger Sjödin, it-controller på Mackmyra.

Antura blir Cygates nya molnprojekt

Systemintegratören Cygate ska leverera Microsoftmoln till projektverktygsleverantören Antura. Efter att ha utvärderat olika nationella och internationella alternativ föll valet på ett privat moln hos Cygate, som ska täcka såväl Anturas kunders som det interna it-behovet. Avtalet är på tre år och molnmiljön skall tas i bruk under sommaren. EMC och Cisco kommer att stå för hådvaran.

– I Cygates privata moln kan vi erbjuda en ännu högre säkerhet och framför allt en viktig skalbarhet, där kunder snabbt kan anpassa sina resurser och kostnader efter behov. Cygates förmåga att även bistå med kringtjänster är också en fördel, säger Anturas vd och grundare Mattias Andersson.

Visma skördar kommunskalper

Erika Berggren, försäljningsdirektör på Visma Consulting.
Erika Berggren, försäljningsdirektör på Visma Consulting.

Ljusdals kommun har valt Vismas system Ciceron för dokument- och ärendehantering. Verktyget ska bland annat användas till att skapa egna e-tjänster, signera elektroniskt samt ur ett e-arkivperspektiv. Det nya kontraktet har avropats från Kammarkollegiets ramavtal där Visma Consulting finns med.

Ljusdal är en av flera kommuner som nyligen valt Ciceron. Även grannkommunerna Nordanstig och Ovanåker, samt Halmstads kommun och Västerås stad har gjort samma val.

– Som medborgare förväntar vi oss god service från vår kommun, och vi förutsätter att vi kan kontakta kommunen via mobil eller dator, när som helst på dygnet. För det krävs en effektiv och strukturerad informationshantering. En fördel med Ciceron är att det kan anpassas från att vara stort och avancerat till grundläggande och enkelt, säger Erika Berggren, försäljningsdirektör på Visma Consulting.