Det var i början av året som den danska operatörsjätten TDC efter ett knackigt resultat gick ut med beskedet att man ska se över sin verksamhet. En av de tilltänkta åtgärderna var att sälja det svenska dotterbolaget, och sedan dess har det spekulerats i vem som vill köpa.

Idag blev det klart att det är Tele2 som vann dragkampen, som slutade med en prislapp på 2,9 miljarder kronor.

Det svenska TDC har sina rötter i bolag som Song Networks och Dotcom och har inte bara en fot i operatörsvärlden, utan har även en tydlig profil i it-branschen där man levererar it till många stora privata kunder, men man är också en stor aktör inom offentlig sektor.

Läs också: Svenska it-köpare allt nöjdare – men de sämsta leverantörerna blir sämre och sämre

Och det är just möjligheten att ta ytterligare ett rejält kliv in på den marknaden som lockar Tele2.

– Tele2 har traditionellt varit en stark aktör inom mobiltelefoni och fast telefoni medan TDC Sverige har legat steget före inom network-as-a-service, unified communications och hårdvara. Dessa profiler kompletterar varandra väldigt väl och kommer att generera ännu större kundvärden framöver, säger Tele2:s Sverige-vd Samuel Skott.

TDC Sverige hade 809 anställda vid slutet av 2015, och omsatte 3,4 miljarder kronor under fjolåret, med ett rörelseresultat på cirka 400 miljoner kronor.

Tele2 konstaterar att den sammanslagna verksamheten kommer att stå väl rustad för att möta branschens tillväxtområden, och exemplifierar med datatjänster, managed services och övergången till molnbaserade plattformar. Vd och koncernchef Allison Kirkby säger så här om förvärvet i ett pressmeddelande:

– Vårt förvärv av TDC Sverige är i linje med vår strategi att vara ledande i att skapa kundvärde för både konsumenter och företag. Den här affären innebär en unik möjlighet för Tele2 att expandera vårt utbud av tjänster inom företagsmarknaden. Affären kompletterar mycket väl vår befintliga verksamhet i Sverige, och ger oss möjlighet att möta den globala trenden med stora företagskunder som kräver ett allt bredare utbud av kommunikations- och nättjänster.

Läs också: Kammarkollegiet ratade ramavtal - köpte dubbelt så dyra lyxdatorer

Innan affären är helt klar måste den i sedvanlig ordning godkännas av berörda konkurrensmyndigheter. Affären beräknas vara slutförd under det fjärde kvartalet i år.