Efter rekordköpet av EMC har Dell börjat agera på olika håll, inte minst för att hantera de stora skulder man dragit på sig efter rekordaffären där EMC köps för hisnande 550 miljarder kronor.

Under våren sålde man konsultverksamheten Perot Systems till japanska NTT Data för 3,1 miljarder dollar.

Nu säljer man av sin mjukvarudel, Dell Software, för en prislapp som uppges ligga runt 2 miljarder dollar, det vill säga drygt 16 miljarder kronor. Köpare är riskkapitalbolagen Francisco Partners och Elliott Management Corporation.

Läs också: Släktet som vägrar dö: De svenska pc-byggarna

Efter att Dell lämnat börsen har bolaget strävat efter att bygga en it-jätte som spänner över hela it-leveransen, och inte sällan har mjukvarubolagen inom bolaget lyfts fram som en viktig del i det bygget. Men nu har man alltså kommit fram till att mycket av mjukvaran ska säljas.

I försäljningen av Dell Software ingår flera av de prestigeförvärv som Dell har gjort under de senaste åren, som exempelvis databasmjukvarubolaget Quest, Sonicwall med dess nätverkssäkerhetsprodukter, samt molnbolaget Enstratius. Mjukvara inom dataanalys, dataskydd, identitetshantering samt för hantering av Microsoftplattfomar uppges också ingå i affären.