Vi skrev nyligen om Caperios svarta vecka, där man fick två tunga Kammarkollegietbesked inom loppet av några dagar. Vd Tomas Wanselius var givetvis besviken, men pratade samtidigt om att det går fler offentliga tåg, det vill säga allt sker inte via Kammarkollegiet i dag.

Och i veckan kunde bolaget stoltsera med en riktig prestigeskalp när självaste Regeringskansliet väljer Caperio som leverantör av programvara och konsulttjänster, där det även igår rådgivning och software asset management-tjänster.

Uppdraget låg tidigare hos Crayon. Det nya avtal som Caperio undertecknat har ett beräknat värde på 33 miljoner kronor per år.

Känns det som att ni tar lite offentlig sektor-revansch nu?
– Ja, det var lite som jag sade då, att det blir vanligare med direktupphandlingar. Vi har ett antal sådana som vi har vunnit. Och vi ser att det är flera direktupphandlingar på gång.

Framför allt är det många kommuner som väljer att gå sin egen väg. Caperio-vd:n exemplifierar med Danderyd, Sollentuna och Lindesberg.

– Det är många kommuner som gör direktupphandlingar idag, och då blir Kammarkollegiet inte lika viktigt. Om det är bra eller dåligt får andra avgöra, men för vår del är det naturligtvis bra eftersom vi inte är med på Kammarkollegiet.

Att det är ett tjänste- och licensavtal Caperio har tagit hem är också glädjande för ett bolag som inte vill vara lika hårdvaruberoende utan gå över till en mer tjänstebaserad leverans.

– Verkligen. Det passar oss ännu mer. Det här är både en produkt- och en konsultaffär och att få sälja software asset management-tjänster passar oss perfekt.

Avtalet innehades tidigare av Crayon. Vet du vilka ni tampades med mer?
– Jag vet inte exakt, men jag misstänker att de vanliga var med, det vill säga Atea, Insight och de andra.

Och varför valde de er?
– Det ena är pris så klart. Sedan tyckte de väl att vårt erbjudande var bra, och att vi är heta.