Norsk fysik är SAP:s första iot-köp

Tyska mjukvarujätten SAP köper norska Fedem Technology, som ska utgöra grunden för SAP:s globala satsning på simuleringsplattformar för sakernas internet.

För SAP är det här det första uttalade iot-köpet. Fedems mjukvara för simulering använder fysikaliska lagar för att med virtuella modeller bygga ihop it och fysikalisk teknik. Bolaget bildades 1994 i Trondheim och har drygt 20 anställda.

– Med SAP får vi en betydligt större internationell marknad för vår teknik. Med det nätverk och de plattformar som SAP använder kan vi koppla fysiska installationer till internet på ett helt nytt sätt och göra komplicerade analyser betydligt snabbare. Det handlar inte bara om att i realtid analysera hur kundens fysiska strukturer påverkas och slits utan också om möjligheten att simulera kontrollsystem för att minimera slitage, säger Fedems vd Arnulf Hagen.

Läs också: Telenor om TDC-affären: Vi ska passa på när de vänder sig inåt

Palette köper del av medtech-bolag

Det svenska mjukvaruföretaget Palette, som jobbar med processen från inköp till betalning, köper affärsområdet Business Solutions från medtech-bolaget KIBI. Det svenska mjukvaruföretaget hade innan veckans förvärv 110 anställda och kontor i sex länder.

– Ett större företag innebär fler möjligheter. Förvärvet ger oss bredare kompetens inom elektronisk fakturahantering i allmänhet och inom offentlig sektor specifikt. Dessutom stärks produktportföljen med dokumenthantering, något Palette inte har haft tidigare, säger vd Lars Ola Petters.

KIBI Business Solutions, som alltså är en del av KIBI, har över 2 500 kunder, av vilka majoriteten är små och medelstora företag. Affärsområdet har 22 anställda fördelade på kontor i Stockholm, Oslo och Köpenhamn och omsättningen under fjolåret landade på 38 miljoner kronor.

Apsis köper Innometrics

Webbolaget Apsis köper Stockholmsbaserade Innometrics, som sysslar med digital och individanpassad marknadsföring. Hur mycket den Malmöbaserade köparen får betala framkommer inte. Innometrics har runt 35 anställda, och har under de senaste åren haft en omsättning som legat mellan 15 och 17 miljoner kronor. Bolaget har kunder som Tele2, Sony, Arla, Ticket och Flygstolen.se.

– Det här hjälper oss och ger våra kunder möjlighet att jobba med datadriven marknadsföring. Systemet är öppet och kan knytas ihop med andra system, vilket gör det både enklare och billigare att implementera för kunden, säger Apsis vd Anders Frankel till nyhetstjänsten Rapidus.

Region Kalmar vill ha mer Telia

Telia har förlängt sitt avtal med Region Kalmar, som innefattar elva kommuner, kommunala bolag, landsting och regionförbund. Operatörsjätten ska ta ett helhetsansvar för den digitala infrastrukturen. Bland annat ska man utveckla regionens tjänster och nät för satsningen inom e-hälsa. Det nya avtalet börjar gälla från den 1 januari 2017.

– En effektiv kommunikationslösning, kostnadseffektivitet, ökad samverkan och en riktigt bra medborgarservice. Hela lösningen ska kännetecknas av hög tillgänglighet, robusthet, säkra robusta tjänster för telefoni och datakommunikation och användarvänlighet. Det var hörnstenarna i Kalmar läns upphandlingsstrategi för kommunikationstjänster där valet till slut föll på Telia, säger Niclas Zackrisson på Region Kalmar om förlängningen.

Läs också: Nu säljer Ica tillbaka e-handelspionjären till grundaren

Weld först ut när IIS gör start up-offensiv

Internetstiftelsen i Sverige, IIS, investerar i startupföretaget Weld. Det här är första gången man investerar i ett bolag, men troligen inte sista. Stiftelsen säger att det här är startpunkten i att stödja nystartade svenska internetbolag.

IIS säger att huvudsyftet inte är avkastning, eller att styra bolagens utveckling, utan det handlar mer om att hjälpa företag i ett stadium där det kan vara svårt att attrahera investerare. Målet är att gå in i tre nystartade bolag per år. De aktuella bolagen ska uppfylla tre kriterier: ha fokus på den svenska marknaden, tjänster eller produkter ska vara i linje med stiftelsens värderingar samt ska följa stiftelsens mångfaldspolicy.

Först ut är alltså Weld, som levererar verktyg som gör det enkelt att skapa interaktiva webbplatser och appar utan att behöva kunna koda.

– Att en tung aktör som IIS väljer att satsa på oss betyder jättemycket som bekräftelse på att vi gör något innovativt. Deras kapital och resurser ger oss stabilitet i bolaget, säger Tom Söderlund, vd på Weld.

Inrego har Work for you

Work for you, som är en av landets större privata aktörer inom arbetsmarknadstjänster, väljer att köpa it som tjänst från Inrego. Det innebär att man för en fast månadsavgift har tillgång till 2 500 bärbara datorer och andra it-produkter samt support och service för både hård- och mjukvara.

– Vi har räknat på att äga utrustningen och ha en egen it-avdelning, men det är inte ekonomiskt försvarbart. Genom att outsourca all it och köpa det som en tjänst sparar vi mycket pengar, säger Jan Byrlind, chefscontroller och ansvarig för inköp av it på Work for you.

Inrego ansvarar för hårdvara, logistik och teknisk support medan partnern Bybrick står för drift av it-infrastruktur, mjukvarusupport och uppdateringar.