De stora it-jättarna fortsätter att krympa i antalet anställda. Bolag som HPE, IBM och Intel har samtliga gjort stora nedskärningar nyligen.

Näst på tur verkar vara Cisco. Enligt CRN, som hänvisar till anonyma källor, planerar bolaget att kapa en femtedel av sin personalstyrka. Det skulle i så fall motsvara runt 14 000 av bolagets 73 000 anställda. 

Att storslakten skulle komma just nu låter heller inte helt överraskande. Bolagets årsbokslut och rapport för fjärde kvartalet brukar vara en tuff historia för de anställda. Varje år sedan 2012 har bolaget vidtagit åtgärder under sensommaren, där runt 11 000 tvingats lämna.

Läs också: Småföretag med Ciscoroutrar, se upp – säkerhetshål i brandväggen

Enligt CRN vill nätverksjätten ändra rejält i leden och satsa mer på mjukvara och mindre på hårdvara. Det innebär att man jagar en ny typ av personal, och i samma veva vill fasa ut stora delar av hårdvarufolket. Ett program med planer för frivilliga avgångar ska redan ha rullats ut enligt sajtens källor.

En hel del ny personal har dessutom kommit in till bolaget via förvärv. Nya vd:n Chuck Robbins, som precis har inlett sitt andra år på posten, har hittills hunnit köpa 15 bolag. Tre av de senaste förvärven är tydligt mjukvaru- och molninriktade: saas-bolaget Jasper, molnsäkerhetsbolaget Cloudlock samt molnteknikbolaget Synata.

Det ser också ut att kunna bli fortsatt stora förändringar i toppen på bolaget, där en hel del höga chefer nyligen har lämnat bolaget.

Läs också: Cisco pumpar in miljarder i Slack-utmanare

En tung ingenjörskvartett bestående av Mario Mazzola, Prem Jain, Luca Cafiero och Soni Jiandani lämnade exempelvis bolaget 17 juni. Detta skedde efter en dispyt kring ”roller och ansvar” enligt ett internt meddelande som Chuck Robbins skickade i måndags, och som IDG News har tagit del av.

Och ska man tro CRN:s uppgifter kan det mycket väl komma en del efterskalv till detta i bolagets högsta ledning.

Cisco har hittills valt att inte kommentera uppgifterna.