Att Pokémon Go-febern varit bra för försäljningen av extrabatterier till mobilen är nog sommarens största understatement. Kedjorna vittnar om att försäljningen av powerbanks fullkomligt har exploderat.

– Jo, det får man nog säga, säger Anton Nilsson, marknadschef på Webhallen och ger ett talande exempel.

– Vi har jämfört veckan före spelet släpptes med veckan efter. Om vi tittar på en av våra vanligaste modeller så sålde vi 67 veckan före, och 2 154 veckan efter. Allt har exploderat, alla sorter och alla varianter. Det har varit en makalös skillnad och det verkar hålla i sig. Det är i princip lika intensivt nu som dagen efter lanseringen.

Och när Webhallen jämför försäljningen av extrabatterier i juni med juli så är effekten minst sagt tydlig.

– Vi har en tillväxt på 813 procent i antal enheter och 688 procent i omsättning på powerbanks mellan juni och juli, säger Anton Nilsson.

Läs också: Pokemonfebern får Nintendo att susa om bittra rivalen

Och han konstaterar att boomen inte bara gäller laddare.

– Pokémon Plus, som är Nintendos officiella armband, tog oss också på sängen. Veckan före Pokémon Gos svenska release tog vi 22 förbokningar på den. Den vecka som appen släpptes i Sverige fick vi 317 förbokningar.

Hos Elgiganten har det också varit en minst sagt god Pokémonsommar.

– Om vi jämför siffran för juli i år med juli förra året, så är skillnaden i försäljning i Sverige 450 procent, säger kommunikationschef Jessica Wallin.

Och det ser ni som en ren Pokémoneffekt?
– Ja. Vi valde att jämföra juli med juli eftersom det är en produkt man ofta köper innan semestern och sommaren. Det är därför vi jämför två semestermånader med varandra. Och vi kan definitivt säga att det är full Pokémoneffekt.