I våras framkom det att finska Nokia är på väg att göra comeback på sin tidigare hemmaplan, det vill säga mobilmarknaden. Detta kommer dock inte att bli en helt finsk verksamhet, i stället har man tecknat ett globalt licensavtal med kinesiska HMD Global.

Det som meddelades i våras var att fokus kommer att ligga på enklare modeller, och att operativsystemet som valts är Android. Och nu börjar det läcka ut uppgifter om när comebacken ska ske.

Nokias återuppståndelse ser ut att ske lagom till julhandeln. I alla fall om man ska tro den kinesiska sajten The Paper. Enligt deras uppgifter har Nokiabossen Mike Wang bekräftat att man planerar att lansera tre eller fyra Nokiabrandade Androidenheter under fjärde kvartalet . Sedan tidigare är det klart att den finska forna mobilgigantens comebackförsök kommer att utgöras av både telefoner och plattor.

Läs också: Kinesiska lurar käkar marknad – Apple fortsätter rasa

The Paper skriver att telefonerna bland annat kommer att ha qhd-skärmar på 5,2 tum och 5,5 tum, 22,6-megapixelkamera samt en metallram och vara vattentåliga. Hur plattorna ska utformas sägs det ingenting om.

Men även om själva lanseringsplanerna bekräftas ska man kanske inte skriva in något bergfast datum i kalendern ännu. Det flaggas nämligen samtidigt för att tidpunkten kan komma att skjutas upp.

Den osäkerheten förklaras med att HMD är ett helt nystartat bolag, som formats av anställda från Microsoft och det tidigare Nokia samt andra som lockas av att återuppliva ett ”tidigare ikoniskt varumärke”.