Vi skrev nyligen om ytterligare ett stort avhopp från Evry efter bolagets stora omorganisation. Många av avhopparna har valt att gå till en nystartad rival, och från och med idag är det nya bolaget igång på allvar.

Den nya verksamheten, som begåvats med namnet Zparc, etableras inledningsvis i Umeå, Jönköping, Stockholm och Värnamo. Vd är Fredric Arvidsson, som fram till årsskiftet var chef för Evry i Stockholm och region Norr.

– Det här är ett helt nystartat bolag. Fokus kommer att ligga på marknaden för små och medelstora företag och digitaliseringen av det marknadssegmentet, säger han om Zparc, som hittills har lyckats locka till sig en hel del folk.

– Vi har fått in ett antal seniora medarbetare. I dagsläget är vi runt 30 personer. Men vi har en strid ström av knack på dörren och jag kan utan att överdriva säga att vi har närmare 200 personer som har visat intresse för det. Det märks att det är en boll som har kommit i rullning.

Hur många av dessa kommer från Evry?
– Det är inte bara från Evry. Jag skulle säga att det är ungefär 50/50 mellan Evry och andra it-konsultbolag. Vi får ansökningar från alla möjliga håll.

Ska man se det som att ni startar om Systeam på nytt?
– Om du menar att vi ska vara kundfokuserat med en stark drivkraft på SME-marknaden så är väl svaret ja på den frågan.

Hur stora ska ni bli?
– Vår målsättning är att ta den ledande positionen på SME-marknaden i Sverige. Då innebär det 500 plus i antalet anställda. Vi har hög ambition och ser att det finns möjlighet till det.

Vilka ser ni som huvudkonkurrenter?
– Det är ett antal olika bolag. Det är framför allt Knowit som har en liknande inriktning idag, men sedan skiljer det sig åt. Varje lokal marknad ser olika ut, med olika aktörer i exempelvis Värnamo och Umeå. De traditionella konsultbolagen förflyttar sig högre upp mot större och större företag. Det gäller både CGI och Evry och då uppstår det en yta på marknaden.

Huruvida flera tidigare Systeamprofiler kommer att ansluta till det nystartade bolaget återstår att se. En inte alltför vågad gissning är att Systeam-vd:n och sedermera Evrys Sverigechef Niclas Ekblad också kommer att ansluta till Zparc. Någon bekräftelse på den gissningen ger han dock inte själv från sin karantän som varar året ut:

– Jag är fortfarande anställd av Evry. När den perioden är över kommer jag att titta på vad jag ska göra framöver, säger han.

Den minst sagt krystade stavningen av namnet förklarar man främst med att det behövdes för att komma igenom registreringen. Men Enfo är säkert glada över att få sällskap i det förlovade landet av inkrystade z i företagsnamn. 

Zparc ägs av Simonssongruppen, ett investmentbolag, som redan har it-bolag inom gruppen, som exempelvis Växjöbaserade HRM Software, som levererar hr-system till större företag och bland annat har Sandvik, H&M och Skanska som kunder. Stig-Olof Simonsson, som givit bolaget sitt namn, var länge involverad i Systeam, men själva bolaget Simonssongruppen grundades först 2007. Och nu verkar man ha fått upp ögonen för it-branschen.

– Vi har innehav i många olika sektorer som fastigheter, men även en del it. Vi tittar på förvärv på många håll och kanter, så det kan nog bli fler förvärv framöver, säger Simonssongruppens vd Ulf Lilja.