Det var i oktober ifjol som beskedet om it-världens hittills största förvärv damp ner. Dell meddelade att man ska köpa EMC för hisnande 550 miljarder kronor.

Nu ett knappt år senare börjar allt bli klart. Ett godkännande från Kinas handelsministerium, som kom i förra veckan, var det sista återstående myndighetsgodkännande som krävdes.

Läs också: Kulturkrock att vänta när pc-tunga Dell slås ihop med lagringsjätten EMC

Och om exakt en vecka, den 7 september, ska det nya bolaget, som kommer att heta Dell Technologies, vara på banan redo att fortsätta tampas med sina huvudkonkurrenter, vilka främst utgörs av HPE, IBM och Cisco.

Inom det nya bolaget ryms storföretagsdelen, som ska heta Dell EMC, och konsument-pc-delen, som även fortsättningsvis kommer att heta bara Dell. För VMware, som har EMC som största ägare, kommer världen också fortsätta som förut, det vill säga bolaget blir kvar på börsen.

I och med EMC-köpet får Dell in viktig datacentermjukvara, hybridmolnteknologi samt viktiga säkerhetsprodukter och som tidigare konstaterats från Michael Dell kommer det nya bolaget vara det enda som har hela den totala it-infrastruktrurbredden i sitt erbjudande, det vill säga allt från pc och plattor till datacenter och en komplett molninfrastruktur.

Läs också: Här är fem saker Dell kunnat göra för 550 miljarder istället för att köpa EMC

Och Michael Dell, som grundade och namngav det som då var ett rent pc-bolag 1984, kommer så klart att vara den som leder det nya bolaget. För Joe Tucci, som basat över EMC sedan 2001, väntar med största sannolikhet pension när affären till slut är klar. Det skriver IDG News.