Vid årsskiftet lämnade David Svensson och Fredrik Wesslén konsultmäklaren Ework för att bygga upp det nya bolaget Pangara. Med det nya bolaget vill man hjälpa kunder att hitta duktiga utvecklare, främst inom IOS, Android och webb. Och för att hitta de bästa utvecklarna har man valt att gå all in på Vietnam.
– Det är hopplöst att hitta den här kompetensen i Sverige. I Vietnam finns det oerhört många duktiga programmerare. Det är 100 000 ingenjörer som examineras varje år och landet ligger väldigt högt i Pisamätningar. Vi räknar med att det finns ungefär 2 miljoner adresserbara utvecklare där. Det är en lite oupptäckt guldgruva med en enorm bas av duktiga talanger, säger Fredrik Wesslén.
Målet är att hitta de allra duktigaste av de duktiga till sitt utvecklarnätverk. Och detta gör man genom en kvalificeringsprocess där man ställer hårda krav.
Läs också: Netflix dolda toppchef: "Data är nyckeln i verksamheten"
– Eftersom vi kommer från Ework har vi ganska bra erfarenhet av att jobba med den typen av utvärderingsmodell. Men en stor skillnad nu är att fokus ligger på en kvalifikationsprocess i fyra steg. Vi vill bara hitta de bästa. Först gör vi ett kunskapstest, sedan ett logiskt test. Det tredje är en strukturerad intervju och efter det har vi ett arbetsprov i form av ett programmeringstest, säger David Svensson.
Pangara startades i Malmö i början av året och har under resans gång fått in en del riskkapital. Dessutom finns Eworks grundare och tidgare vd Claes Ruthberg med i bakgrunden som delägare och investerare.
Namnet Pangara är taget från en korallblomma som är känd för att locka till sig fjärilar och fåglar.
– Det är dessutom ett bonsaiträd så det går att forma lite som man vill, säger Fredrik Wesslén.
Men även om basen är i Malmö så finns alltså navet i verksamheten i Ho Chi Minh City/Saigon. Duon berättar att man i dagsläget har 34 kvalificerade utvecklare ombord, som gallrats ut från 350 sökande.
Hur många ska ni bli?
– Vi räknar med att ha 100 kvalificerade innan året är slut. Och på sikt hoppas vi ha 5 000 i vårt nätverk, men det är längre fram. Det är en stor siffra naturligtvis, men vi tror att det är möjligt, säger David Svensson.
I Sverige har man initialt riktat sig mot startupvärlden, till stor del eftersom de kunderna är kostnadskänsliga. Men bolaget har inte bara svenska kunder utan siktar på alla små och mellanstora bolag som behöver duktiga mobil- och webbutvecklare. Och även om de två grundarna motsätter sig bilden av att de drar igång ett vietnamesiskt Ework finns det i alla fall en tydlig likhet, att låga priser är ett viktigt konkurrensmedel.
Läs också: "Nu räcker det med nya programmeringsspråk"
– Att jobba mot Vietnam ger en helt annan prisbild. Vi kan erbjuda utveckling till en tredjedel av priset jämfört med i Malmö. Tittar man på Stockholm handlar det nästan om en fjärdedel av priset, säger Fredrik Wesslén.
Blir ni en konkurrent till Ework, eller vilka ser ni som huvudkonkurrent?
– I vissa fall kanske, men vi riktar oss mer mot medelstora och mindre företag medan Ework har många stora företag som kunder. Och Ework jobbar bara med konsulter på plats, medan våra utvecklare enbart arbetar från annan ort, även det är en stor skillnad. Det finns ett amerikanskt bolag som heter Toptal, som liknar det vi gör, framför allt när det gäller kvalificeringsprocessen. Det bolaget visar att det funkar bra med att satsa på spetskompetens.
Vad säger de svenska kunder ni har pratat med, vad har de för bild av Vietnam?
– Det är väldigt skiftande, men det är en del av vårt uppdrag, att visa att det finns enormt stark kompetens där. Och en hel del av dem vi pratar med har hört lite om boomen som är därnere. Många stora bolag som Apple, Google och Samsung har stora centra i Saigon.