Medan Dell och EMC igår firade att deras rekordaffär blev klar och en ny it-jätte såg världens ljus, så fortsätter HPE att gå åt andra hållet, det vill säga med successiv demontering av it-jätten.

Det har under de senaste veckorna förekommit en hel del uppgifter om att HPE haft långt gångna planer att kränga av stora delar av mjukvaran. Och igår kväll blev det också bekräftat att det blir så.

Det handlar om den mjukvara som HPE inte anser utgöra kärnverksamheten av bolaget. Dessa slås istället samman med brittiska Micro Focus i en affär värd 8,8 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 74 miljarder kronor. De mjukvarudelar som innefattas är bland annat applikationsleveranshantering, big data, säkerhet mot stora företag, informationshantering och styrning samt mjukvara för hantering av it-drift.

Läs också: CSC och HP – två jättar på dekis ska hitta ny kraft tillsammans

– Med dagens besked tar vi ytterligare ett viktigt steg mot att uppnå vår vision om att skapa ett mer snabbväxande bolag med högre marginal som är väl positionerat för kunderna och för vår framtid, säger HPE-bossen Meg Whitman.

Brittiska Micro Focus köpte Attachmate 2014 och äger även Linuxbolaget Suse. Tillsammans med HPE-mjukvaran kommer man nu att bli ett rejält programvaruhus med en kombinerad styrka på cirka 4 000 personer. De båda bolagen berättade även om att de har planer för ett partnerskap kring Linux, som innebär att Suse framöver kommer att fungera som HPE:s främsta Linuxpartner.

Bland delar av de rena affärsdetaljer som avslöjats framgår det att 2,5 miljarder dollar betalas kontant till HPE. HPE:s aktieägare kommer också att äga 50,1 procent av det nya kombinerade bolaget. Hur HPE:s personal kommer att påverkas vill bolaget däremot inte kommentera i nuläget.

Det nya kombinerade bolaget kommer att ledas av Micro Focus högsta chef Kevin Loosemore, och affären förväntas bli klar under andra halvan av HPE:s räkenskapsår 2017. 

Ric Lewis, chef för HPE:s molngrupp, säger till IDG News att strategin för bolaget framöver kommer att kretsa kring hybrid it. Den mjukvara som finns kvar delas in i tre delar, en för mjukvarudefinierade nätverk och molnteknologi, den andra ska fokusera på datacenterinfrastruktur och en tredje del med specialteknologier, som exempelvis internet of things.

– Vi ser verkligen en tillväxtpotential i hybrid it. Hela världen pratar om att publika moln växer, men det är inte lika många som noterar att privata moln också visar tvåsiffriga tillväxttal. Det är en rejäl möjlighet för oss, säger Ric Lewis, som också konstaterar att de bolag som är kunder till HPE och Micro Focus kommer att kunna dra nytta av den nya storaffären, genom bättre priser och utökade leveranser.

Läs också: HPE fortsätter kränga av verksamhet – nu kan mjukvarudelen vara näst på tur

Från analytikerhåll konstateras att HPE fortsätter på den inslagna demonterings- och renodlingsvägen, och att det sannolikt kommer att vara bra för bolaget.

– Jag är faktiskt lättad över att HPE går tillbaka till det som alla vet att de gör bra, infrastruktur och plattformar. Big data och applikationsmjukvara funkade inte för HPE, och jag tror att de har potential att snabbare möta framtiden inom ett område där de kan göra ett verkligt avtryck, säger Patrick Moorhead på Moor Insights & Strategy.

Charles King, analytiker på Pund-IT, säger att gårdagens affär påminner om den HPE gjorde med CSC. Inte minst när det gäller syftet, att renodla verksamheten.

– HPE gör sig på ett effektivt sätt till ett mindre bolag med påtagligt högre vinstmarginaler, säger han och konstaterar att det dessutom gör bolaget avsevärt mer attraktivt för en möjlig försäljning.

– Huruvida det är Meg Whitmans eventuella målsättning får alla spekulera fritt i, men Micro Focus-affären tar verkligen bolaget ytterligare ett steg på den vägen.