För ganska exakt två år sedan köpte TDC den skånska systemintegratören Viridis IT, som då hade 43 anställda. Bolaget skulle utgöra grunden i operatörens nya affärsområde, IT Solutions. Men utfallet av förvärvet blev kanske inte helt vad TDC hoppades på.

Och att det inte blev som man tänkt sig märks ännu tydligare hos det uppköpta bolaget. Enligt vad IT24 erfar är det endast en handfull personer kvar från den ursprungliga Viridis IT-styrkan idag. Någon exakt siffra på hur många som är kvar får vi inte från TDC:s håll.

– Det vill jag inte kommentera. Det rör på sig hos alla bolag på marknaden, och det jag kan säga är att den kunskap som har funnits finns fortfarande kvar hos oss i huset, säger Niclas Karnhill, kommunikationschef på TDC.

Läs också: TDC köper Viridis IT

En av de främsta orsakerna till missnöjet hos Viridis IT var att en stor omorganisation resulterade i att man inte fick sköta sin försäljning själv längre. Den lades istället på ett annat håll i koncernen.

Det låter ju ganska rimligt att folk blir missnöjda då. Borde ni ha tänkt annorlunda där?

– Det där är också ett klassiskt scenario. Det finns för- och nackdelar med alla val vi hade kunnat göra. Hade de varit helt egna hade det funnits nackdelar också. Då hade de inte haft tillgång till vår stora och nöjda kundstock exempelvis.

Och om det fanns missnöje hos ett mindre bolag att vara i en stor koncern som TDC, så lär det knappast ha blivit mindre sedan det blev klart att Tele2 köper svenska TDC. Men Niclas Karnhill säger att TDC inte har märkt några stora avhopp efter att storaffären tillkännagavs.

Läs också: Viridis grunden i TDC:s nya it-enhet

– Med köpet, givet att det går igenom, får Tele2 tillgång till en av Sveriges bästa kundstockar på företagsmarknaden. Det är två vinnare som slås ihop, kanske är det därför vi inte hört så mycket om avhopp.

I dagsläget är de ledande personerna på Viridis IT i karantän och får inte starta konkurrerande verksamhet. Men när den är över är det inte osannolikt att det dyker upp ett nytt, liknande bolag på den skånska marknaden.