Trots svidande kritik från många håll efter Apples lansering av Iphone 7, är intresset från kunderna större än någonsin, vittnar svenska operatörer om.

Tyska operatörsjätten T-Mobiles vd John Legere gick i veckan ut med ett kraftigt ifrågasättande av bilden att det skulle vara ett svalt intresse för Apples kommande lurar, Iphone 7 och Iphone 7 Plus, inför lanseringen. Enligt honom är bilden den helt motsatta.

John Legere säger i en Periscopechat med T-Mobiles kunder att intresset för de nya Applelurarna sopar banan med intresset vid förra lanseringen, av den då så populära Iphone 6.

– Iphone 7 spelar stor, stor roll. Så jag förstår inte vad alla håller på med. Intresset när det gäller förhandsbeställningar är fyra gånger så stort hos oss som vid det här stadiet för Iphone 6, säger han.

Läs också: Alla är arga på Apple – här är 4 andra tekniksprång som gjort fansen förbannade

Och pratar man med svenska operatörer verkar det knappast vara svalt intresse hos kunderna som har lagt förhandsbokningar.

– Vi börjar leverera ut den på fredag. Vi har sett större och större intresse för varje lansering, och det gäller även för Iphone 7, säger Henrik Lönnevi, affärschef för privatmarknaden på Tele2.

Han nämner framför allt två saker som han tror lockar kunderna.

– Iphone 7 Plus tar ytterligare ett kliv med vad en mobilkamera är. Jag är själv en ganska dedikerad fotograf, men att släpa med sig tung utrustning blir mindre och mindre intressant. Och sedan, att den tål skvätt och vatten tror jag också ger stort kundvärde. Det är knappast det mest innovativa vi har sett, men oavsett om man är småbarnsförälder eller om man hänger sent på krogen så är det en uppsida att den tål lite skvätt och vatten.

På Telia har det också varit bra tryck hos hugade Iphonekunder. Det kanske inte är fyra gånger så stort som hos bolagets tyska kollega, men det råder ingen tvekan om att intresset är större än det som fanns för Iphone 6.

Läs också: Därför dödade Apple hörlursjacket i Iphone 7

– Ja, det är det absolut. Jag kan gott och väl säga att vi har haft ett väldigt stort intresse från våra kunder, som definitvt är större än förra året, säger Marcus Haglund på Telias presstjänst.

Han tror också att den nya kameran i Iphone Plus 7 är en viktig faktor, men gissar också att Telias sockrade erbjudanden kan ha haft viss effekt.

– Vi har haft ett ganska generöst erbjudande med 100 gigabyte data kopplat till den, och det tror jag kan påverka en hel del.