Kvartett-trio utvald i stor telefoniupphandling
Fyra bolag har valts ut i Kammarkollegiets ramavtal för upphandling av telefoniprodukter, som innefattar hårdvara, programvara och konsulttjänster. Avtalet har ett beräknat värde på 1,2 miljarder kronor, eller 300 miljoner kronor per år under de två plus två år avtalet gäller.
Det tidigare ramavtalet på området innehades av sex bolag. Nu petas Atea och Sourcecom, så bara fyra är kvar. Dessa är Cygate, Netnordic, TDC och Tele2. Den kvartetten kan dock inom relativt kort tid ha förvandlats till en trio då Tele2 och TDC Sverige är på väg att slås ihop.
– Marknaden för telefoniprodukter växer hela tiden och kraven höjs med mycket högre integration mot andra system, specifikt it- och verksamhetssystem. Cygates förmåga att erbjuda expertis och ett brett utbud av produkter och lokalproducerade it-tjänster såväl för mindre som större organisationer i hela Sverige har varit avgörande här, säger Cygates vd Patrik Olsson i en kommentar till det nya ramavtalet.
Region Skåne vill ha mer tjänster från Atea
Region Skåne tar nya tag med Atea. Det nya licensavtal som parterna har tecknat beräknas omsätta omkring 130 miljoner kronor om året, och löper under tre år med möjlighet att förlängas i ytterligare upp till tre år.
Avtalet innefattar både licenser och inte minst konsulttjänster som är direkt kopplade till programvaran. Det handlar om tjänster som installation, implementering, konfigurering, uppgradering, utbildning eller anpassning av produkter.
– Reion Skåne är en befintlig kund, men det här är ett nytt avtal där mjukvara handlas på ett nytt sätt. Framför allt tjänstedelen i avtalet ser annorlunda ut. Det är ett måste för att kunna dra nytta av de möjligheter som finns idag, säger Ateas vd Carl-Johan Hultenheim.
TDC-larmet går i Östergötland
TDC har förlängt sitt avtal med Region Östergötland. Det nya avtalet innefattar kommunikation för regionens 12 000 medarbetare. Där ingår telefoni, drift, utveckling och service. Dessutom ska TDC stå för larm- och meddelandetjänster till regionens sjukhus.
Affären har ett beräknat värde på cirka 70 miljoner kronor över avtalsperiodens fyra år.
– Stabila kommunikationslösningar till stora, ofta samhällsnyttiga, verksamheter är vår raison d'être på marknaden. Samarbetet med Region Östergötland är det senaste exemplet på det. Få saker är så inspirerande som att leverera kommunikationslösningar som medborgare och medarbetare kan lita på, och vi ser fram emot att göra det även i Östergötland, säger Joakim Harging, försäljningsdirektör TDC Sverige.
Läs också: Tieto plockar in IBM-profil – här är veckans hetaste chefsflyttar
Helpension för Visma Services
Visma fortsätter köpa bolag i Sverige. Den här gången är det Idur, som levererar tjänster inom pensionsanalys och pensionsadministration, som ska flytta in under Vismas tak. Bolaget blir efter förvärvet en del av Visma Services, som har sett en stor mäöjlighet i att bredda sig inom pensionstjänster.
– Det finns en stor efterfrågan hos våra existerande kunder på tjänster kring analys och administration av tjänstepensioner, som är ett mycket komplext område. Genom förvärvet av Idur utökar vi vår portfölj av tjänster med pensionsanalys, pensionsadministration och rådgivning kring pensioner, säger Anders Fryxell, vd för Visma Services.
DGC är redo att Nacka och Rusta
DGC:s två favoritverb den här veckan är Nacka och Rusta. Det är även med dessa kunder som nätoperatören har tagit hem nya avtal i veckan.
Det första avtalet är Nacka kommuns upphandling av lan- och wifi-tjänster. DGC får därmed driftansvar för kommunens cirka 500 switchar och 1 200 accesspunkter. Bolaget kan inom ramen för avtalet även möjligheten till försäljning, leverans och installation av ny hårdvara för nätverkstjänsterna. Avtalet är på fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare två plus två år. DGC beräknar att avtalsvärdet under de första fyra åren är cirka 24 miljoner kronor.
– Detta tjänsteområde är strategiskt betydelsefullt för oss att växa inom, liksom att vi vinner nya uppdrag inom offentlig sektor, säger Mattias Wiklund, försäljningschef och vice vd för DGC.
Dessutom har butikskedjan Rusta förlängt sitt datakommunikationsavtal samt tecknat ett nytt avtal avseende leverans av telefonitjänster. Avtalen sträcker sig över tre år och beräknas tillsammans vara värda cirka 8 miljoner kronor.
Network Services kopplar upp Ikealand
Network Services har tagit hem en affär i Småland där man tillsammans med Älmhults kommun designat och implementerat det trådlösa nätet, där det ska bli gratis wifi till alla som vill koppla upp sig. Parterna har kört ett försök under ett år har och nu har man beslutat att bygga ut det fria gästnätverket.
– Det är en tjänst som vi ser som en service till gäster, turister och medborgare. Alla med mobil, surfplatta eller dator ska kunna koppla upp sig via sitt Facebookkonto eller med hjälp av en tillfällig sms-kod, säger Robert Palmqvist, it-chef på Älmhults kommun.
Tieto kliver in hos MSB
Tieto har tecknat ett avtal med Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, kring tjänster för informationshantering. Avtalet gäller i två år med möjlighet till förlängning i fyra år och omfattar leverans, konfiguration, anpassning och införande av ett dokument- och ärendehanteringssystem.
Utbildning av personal samt service, support och underhållstjänster är också inkluderat liksom en option för migrering av MSB:s nuvarande diarieföringssystem. Den nya lösningen baseras på det av Tieto förvärvade Software Innovations produkt Public 360°.
– Många myndigheter står inför den dubbla utmaningen att både driva verksamheten allt mer effektivt och samtidigt införa nya tjänster för medborgare och anställda. Vi ser fram emot att hjälpa MSB med att modernisera sitt it-stöd inom det här området och glada för att vår satsning på dokument- och ärendehantering fortsätter att få denna typ av genomslag, säger Madeleine Rittner Chami, chef för statliga myndigheter på Tieto.
Finland nästa för Advenica
Svenska säkerhetsbolaget Advenica öppnar ett kontor i Helsingfors. Bolaget har sedan tidigt 2000-tal samarbetat med olika aktörer på den finska marknaden, men har nu alltså beslutat att etablera en egen organisation i vårt östra grannland.
– Vi ser stor potential för våra lösningar i Finland men det kräver att man investerar i personal och kompetens på plats. Det är det vi gör nu. Vi kommer att ha en helt annan nivå på vår tillgänglighet och service i Finland i och med denna investering. Vi hoppas att satsningen tas emot väl av våra kunder i Finland och att de ser att vi har höga ambitioner med vår etablering, säger vd Einar Lindquist.
Exsitec tar Applekedjan till Ipadden
Applekedjan Digital Inn tar hjälp av konsultbolaget Exsitec med att ta in ett nytt affärssystem. Enligt Digital Inn var det gamla affärssystemet svårhanterligt och tillät framför allt inte användning på Ipad och mobiler. Med det nya systemet, som bygger på Visma Business, blir den interna administrationen effektivare och vardagen för medarbetarna i butiker och lager underlättas.
− Vi har under det senaste året sett trenden att komplettera ett underliggande affärssystem med anpassade gränssnitt för att förenkla och effektivisera vardagen för alla anställa i en organisation bli en allt större drivkraft vid val av affärsstödjande it-system. Vårt erbjudande med Visma Business som administrativ motor och vår webb- och mobilitetskompetens är väldigt konkurrenskraftigt för denna typ av lösningar, säger Exsitecs vd Johan Kallblad.
Växlande molnighet hos distributörerna
Belgiska Awingu, som utvecklar mjukvara för att förenkla företags mobilitetslösningar och ge åtkomst till äldre applikationer, satsar nu nordiskt med hjälp av distributören Ingram Micro, där det blir en del av erbjudandet inom Cloud & Software.
– Vi är mycket glada att kunna erbjuda våra svenska kunder lösningar från Awingu, som möjliggör tillgänglighet till alla företagets applikationer oavsett var man befinner sig, om man arbetar i molnet eller på en lokal installation, säger Anders Wickström, Sverigechef på Ingram Micro.
Även konkurrenten Also kryddar sin molnportfölj, med Mobile Datacenter, som är en mobil datacentertjänst där kunder kan individanpassa modulära molnplattformar. Produkten har distributörsanpassats av Cancom-gruppen.
Knowit först med guldkort hos SAS
Konsultbolaget Knowit är första bolag att ståta med utmärkelsen nordisk guldpartner till beslutstödsföretaget SAS Institute. Knowit har cirka 70 konsulter som jobbar med SAS Institutes produkter.
Ett exempel som partnerskapet resulterat i är Knowits textanalystjänst för norska TV2, där kanalen snabbt kan agera och ta beslut om program baserat på hur de uppfattas av publiken. Det gemensamma projektet fick Den Norske Dataföreningens BI-pris för bästa innovation 2015. Nu ska tjänsten vidareutvecklas och paketeras som en molntjänst av Knowit.
– Den nordiska marknaden kännetecknas av att kunderna är mer aktiva och efterfrågar mer kvalificerade tjänster. Våra partners är en viktig framgångsfaktor för vår tillväxtstrategi. Knowit svarar mycket väl upp de förväntningar och krav vi har i ett regionalt perspektiv, säger Einar Halvorsen, nordisk partnerchef på SAS Institute.