Operatören Telenor har varit ute och letat en partner som kan sköta bolagets digitala transformation i både Norge och Sverige. Valet föll på konsultbolaget Evry, som nu ska leverera en specialbyggd molnlösning samt infrastruktur- och datacentertjänster.

– Här har det verkligen varit stenhård konkurrens, där alla bolag från A till Ö har varit med och slagits om affären, säger Björn Ivroth, koncernchef för Evry, som tidigare har haft Telenor som kund i Norge, men i det här fallet är det i en helt annan skala.

Läs också: Offentlig sektor köper it för rekordsummor – Malmö ökar mest

– Vi har inte bara fått förnyat förtroende utan även fått utökat förtroende. Vi får möjligheten att ta över det som CSC levererar i Sverige och vi ersätter även Tieto i Norge. Telenor vill ha en modern infrastrukturlösning, och vi är extremt stolta över att Telenor kommit fram till att det är vi som kan leverera den bästa lösningen.

I avtalet ingår infrastruktur som tjänst och moderna lagringslösningar, och leveranserna innefattar support och verktyg Evrys Cloud Management Platform.

Det är Evrys stora molnsamarbete med IBM och Softlayer som står i centrum, och infrastrukturdelen kommer att skötas från konsultbolagets två stora datacentra, i norska Fet och i Kista.

– Vi bygger en hybrid molnmiljö på Softlayer, och kommer att leverera infrastruktur från våra datacenter. Det här har varit en viktig del för Telenor, de vill ha en partner som investerar i infrastruktur. Det här är en av de största molnaffärerna i Norden under 2016, säger Björn Ivroth, som inte avslöjar något exakt avtalsvärde.

– Det jag kan säga är att det rör sig om ett niosiffrigt belopp.

Läs också: Nu storsatsar Evry för att kränga IBM:s molnlösningar

Telenor har som sagt varit kund till Evry i Norge förut, och inte bara det. Innan försäljningen till riskkapitalbolaget Apax var operatören även en stor delägare, och ett flertal ledande personer har suttit hos båda bolagen.

Detta är dock historia, enligt Bjön Ivroth.

– Historiskt sett har de varit inne på ägarsidan, men det har inget att göra med den här affären. Nu har de gjort en rejäl utvärdering helt utifrån sina behov och utifrån det som de olika bolagen har presenterat. Vi är oerhört stolta över vårt team. Telenor är ett företag som verkligen kan dra nytta av ny teknik för att gynna sina kunder och det viktigaste för oss är att Telenor ska bli framgångsrika och kunna ta marknadsandelar och växa. Inte minst här i Sverige.

CSC kastas dock inte ut helt, utan Telenor är fortfarande en av bolagets största kunder i Norden. Det kontrakt som CSC och Telenor tecknade tidigare i år löper på som vanligt. Avtalet är på fyra plus två år och innefattar främst applikationstjänster medan den del Evry tar över handlar om infrastrukturtjänster.