Processen har pågått ett tag och i dag blev det klart att Visma säljer av affärsområdet BPO, som innefattar löneoutsourcing, redovisning och hr-tjänster.

Så värst långt bort hamnar dock inte verksamheten. Köparen, riskkapitalbolaget Hg Capital, är även storägare i Visma, med cirka 36 procent.

– Syftet är att vi ska bli ett renodlat mjukvarubolag, säger koncernchef Øystein Moan om motivet till försäljningen.

Visma uppger att den sålda verksamheten har cirka 20 000 små och mellanstora bolag som kunder och Visma BPO omsatte 2,1 miljarder norska kronor under den tolvmåndersperiod som slutade i juni 2016. Det motsvarar ungefär en femtedel av hela Vismas verksamhet.

Läs också: Visma backar ur Fortnox-affären

Vad prislappen landar på framgår inte och Øystein Moan vill inte heller kommentera siffran. Enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv ska det röra sig om cirka 4 miljarder norska kronor.

Den avknoppade delen har cirka 350 anställda i Sverige, medan den resterande delen av Visma har runt 1 000 anställda.

Øystein Moan tror att beskedet kommer att tas emot väl hos personalen, och han konstaterar att det nog knappast är någon större överraskning.

– Jag tror att de flesta ser positivt på det. Processen har varit känd i ett halvår och de flesta känner Hg Capital som en bra och stabil ägare som varit med och investerat i Visma.

Syftet är alltså att renodla verksamheten, och det är ingen tvekan om vad som blir den största skillnaden jämfört med tidigare. Och det är att man nu inte kommer att konkurrera med sina egna kunder i lika hög utsträckning.

Läs också: Offentlig sektor köper it för rekordsummor – Malmö ökar mest

– Det har funnits en viss konflikt tidigare. Vi säljer till många redovisningsbyråer samtidigt som vi själva har haft egna konkurrerande redovisningsprodukter. Den marknadskonflikten blir mindre nu, säger Øystein Moan, som inte har några planer på att dra ner på förvärvstakten för den kvarvarande delen av Visma.

– Nu får vi änu mer finansiell styrka att göra förvärv. Alla pengar vi fått in ska användas till att förstärka Visma.