Den av branschen så föraktade kemikalieskatten finns alltså med i regeringens budgetproposition för 2017. Skatten innebär att prylar som surfplattor, datorer, telefoner, routrar, dvd-spelare, tv-apparater, skärmar och spelkonsoler förses med en skatt på 120 kronor per kilo, upp till ett tak av max 320 kronor.

I utredningen framkommer det att de nya avgifterna förväntas innebära en "minskad försäljning av viss elektronik med 4,5 procent per år". Och det är knappast vad en bransch som länge brottats med minskad pc- och plattförsljning önskar sig.

Om förslaget går igenom kommer den nya skatten att gälla från och med 1 april 2017. Ett passande datum om du frågar branschföreträdarna för det är en lika överrumplad som irriterad bransch som avfärdar förslaget som ett dåligt skämt.

Läs också: Ny kemikalieskatt på datorer, mobiler och spelkonsoler – dyrare prylar från 1 april

Intresseorganisationen Elektronikbranschens vd Klas Elm har tidigare varit tydlig med sin åsikt, och hans budskap i dag är att han och branschen inte tänker ge sig.

Klas Elm
Klas Elm, Elektronikbranschen.

– Elektronikbranschen har tillsammans med andra organisationer inom industrin kämpat mot införandet av denna skatt, och kommer att fortsätta göra det till samtliga lagar och förordningar är införda. Anledningen är att denna lag är feltänkt och kommer inte att få avsedd effekt. Numera är denna skatt rent fiskal, ett sätt att stärka statskassan, men insåld med miljöargument, säger han.

Att farliga kemikalier behöver bekämpas håller han med om, men då krävs det andra metoder.

– Giftiga och miljöskadliga kemikalier ska förbjudas, inte beskattas. Och det har vi system för inom EU. Den nu föreslagna kemikalieskatten kommer inte att förändra produkterna, men fördyra dem för svenska konsumenter och andra brukare som handlar i Sverige. Det är svensk detaljhandel som får ta smällen, internationell e-handel är nämligen undantagen.

Hos de stora kedjorna är det tydligt att förslaget inte gillas, men man är ganska sparsmakad med kommentarer i ämnet.

Läs också: Elektronikbranschen sågar ny kemikalieskatt

Jessica Wallin.
Jessica Wallin, Elgiganten.

Bolagen som annars är tydliga rivaler gör nu gemensam sak och kampen mot den nya skatten förs tillsammans med Elektronikbranschen. På Elgiganten är kommunikationschef Jessica Wallin inne på liknande tankegångar som Klas Elm.

– Det är en jättebra tanke att värna om miljön. Det tycker nog alla. Men vi tror att det finns bättre sätt att göra det, säger hon och utvecklar:

– Det här påverkar bara produkter som köps på den svenska marknaden, så det blir väldigt ihåligt. Risken är att många slutar handla i Sverige, och istället väljer andra ställen. Det ger samma miljöpåverkan, men dessutom en pressad svensk elektronikbransch och inte lika trygga garantivillkor för kunderna.