Tech Data köper Avnet

Tech Data köper Avnet Technology Solutions för 2,6 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 22 miljarder kronor. För Tech Data är det ett sätt att satsa mer på datacenterlösningar, utbildningar och andra mer värdeskapande tjänster. Bland Avnets viktigaste leverantörer finns it-jättar som Cisco, HPE, IBM och Oracle.

– Det här ger oss en position som den främsta globala it-distributören med ett erbjudande från datacentret till vardagsrummet. Tech Data har tampats mot och beundrat Avnet Technology Solutions i många år. Vi ser mycket fram emot at starta vår gemensamma resa och är glada över de möjligheter som den här kombinationen ger, säger Tech Datas koncernchef Bob Dutkowsky.


Klart med sista börsdagen för IFS

Vi har tidigare skrivit om att svenska affärssystembolaget IFS är på väg bort från börsen. Det EQT-ägda bolaget IGT Holding har meddelat IFS styrelse att man beslutat att påkalla tvångsinlösen av resterande aktier i IFS. Och nu ser det ut att vara färdigkrattat för att bolaget ska bli privatägt och ett datum har presenterats.

Läs också: Microsoftprofilen ska leda Googles företagssatsning i Norden

Sista dagen för handel med IFS A- och B-aktier blir den 7 oktober. Det framgår efter att Nasdaq Stockholm nu har godkänt IFS ansökan om avnotering.

Tieto lyser upp i norsk storaffär

Tieto har tagit hem ett storavtal i Norge, där man ska leverera moln-, infrastruktur- och datacentertjänster till energikoncernen Lyse. Såväl hantering av it-system som produktutveckling och innovation inom en rad olika affärsområden ingår. Tieto kommer att förse Lyse med en plattform som innehåller en kombination av molntjänster. Den hybrida lösningen inkluderar både privata molntjänster som utgår från Tietos norska datacenter i Stavanger och globala publika molnlösningar.

Avtalet beräknas vara värt cirka 30 miljoner euro, vilket motsvarar knappt 290 miljoner kronor, över den kommande femårsperioden, med option på de sista två åren. Avtalet innefattar även överflyttning av en del personal.

– Vi är väldigt stolta över att få ta oss an ett av de mest intressanta digitaliseringsuppdragen i Norden. Lyse är ett erkänt företag med stark och unik ställning inom allt från energi, telekommunikation, hemsäkerhet och välfärdsteknologi, säger Inger Ekman, chef för teknologitjänster och modernisering på Tieto i Sverige.

Danderyd väljer Caperio

Caperio vann Danderyd kommuns upphandling av datorer, plattor, skärmar och produktnära tjänster, som utbildning av elever, pedagoger och skolledare. Det nya avtalet skrevs under nyligen och gäller över fyra plus ett plus ett år. Den totala volymen uppskattas till cirka 10 miljoner kronor per år. Utöver produktleveransen ingår även finansiering och återtag av utrustning.

– Ett fint avtal med en spännande kommun med högt fokus på digitalisering. Jag ser fram emot att följa vår gemensamma utveckling, säger Caperios vd Tomas Wanselius.

Advania visar leg i Kristianstad

Kristianstads kommun har investerat i en ny identitetslösning för kommunens elever och anställda. Uppdraget landade hos Advania som ska genomföra en omfattande integrering av kommunens olika system, från personaltjänster och system till Microsofts Active Directory och skolsystemet First Class.

Implementeringen omfattade cirka 100 skolor och förskolor och färdigställdes tidigare i år. Arbetet leddes av Martin Ranstorp, it-chef på Kristianstads kommun.

– Implementeringen har resulterat i en ökad automatisering, tydligare regelverk och minskad administration som gjort det enklare för både personal och elever. Det är både tids- och kostnadsbesparande, inte minst vid skolstarten där man tidigare hade manuella rutiner. Med den nya gemensamma hanteringen av konton får man bättre koll på miljön, kan enkelt städa ur gammal information och se till att uppdatera den som ska ligga kvar, säger han.

Webhallen öppnar fyran i Femman

Till julhandeln kommer Webhallen att öppna sin fjärde butik i Göteborg. Den här gången blir det i köpcentrumet Femman. Totalt har den numera Komplettägda kedjan 21 butiker i Sverige. Vd Wilhelm Sporrong säger till sajten e-handel.se att det inte går att driva bra e-handel utan butiker idag.

Läs också: Därför köper konsultbolagen mest smågodis

– Vår första butik i Göteborg har gått bra sedan start och våra senare två tillskott har visat att göteborgare uppskattar vårt koncept. Med en butik i gallerian Femman mitt i Nordstan, det mest välbesökta området i trakten, cementerar vi vår position i staden, säger han till sajten.

Personliga leveranser hos Media Markt

Från och med september tar Media Markt hjälp av Urb-it och erbjuder kunder i Stockholm personlig överlämning av hemelektronikprodukter var och när de vill. Kunden som beställer tjänsten kan vänta sig leverans inom en timme. Inledningsvis gäller det i Stockholms innerstad och närförort.

– Många av våra Stockholmskunder väljer att handla på nätet och hämta ut varorna i vårt varuhus i Gallerian men att nu också kunna addera på denna service känns helt i Media Markts anda, säger Magnus Pettersson, omnikanalschef på Media Markt.

Cybercoms bilutveckling rullar vidare

Cybercom och Kongsberg Automotive har tecknat ett nytt ramavtal för utveckling inom elektronik- och mjukvaruutveckling. Avtalet täcker leverans till Kongsbergs utvecklingskontor världen över och innefattar konsulter på plats, projektleveranser och off-shore-leveranser. Avtalet löper över två år.

– Vi har en stark position inom automotive bland annat genom vår Wireless Labs och Bluego-tjänst som bidrar till infotainmentlösningar och intelligenta bilar från biltillverkare världen över. Automotivesegmentet utvecklas mot mer hållbara lösningar genom ny teknik. Det är en resa vi vill bidra till, säger Patrik Lägermo, chef för Cybercom i Jönköping.

B3IT och Com Hem inom nya ramar

B3IT Management har tecknat ett ramavtal med Com Hem kring konsulttjänster. Avtalet innebär att B3IT kommer att erhålla förfrågningar löpande från Com Hem. Det handlar rämst om tre olika uppdrag: resursuppdrag, förvaltningsuppdrag och resultatuppdrag. Ramavtalet gäller från den 15 september och tills vidare.

– Vi har arbetat med Com Hem som kund under flera år och gläds åt möjligheten att nu få teckna eget ramavtal. Det stärker vår kundrelation och ger oss en stabil bas för att fortsätta utveckla verksamheten, säger B3IT:s vd Sven Uthorn.

Saab plockar in Consid

Konsultbolaget Consid tar över applikationsförvaltningen hos Saab. Den har tidigare skötts av Saab ICT:s avdelning Infocom. Nu ska Infocom och Consid tillsammans ansvara för applikationer som intranät, samarbetsportaler och externa webbar, exempelvis saabgroup.com. Det nya avtalet löper enligt Consid ”över flera år framöver”.

– Consid får även ett stort åtagande kring nya spännande projekt mot Saabs verksamhet samt alla deras kunder runt om i världen. Saab är en stor och mycket uppskattad kund till oss sedan början av 90-talet och därför är det extra roligt att vi utökar samarbetet ytterligare, konstaterar Thommy Wilén, vd på Consid Linköping.

Candidator mäklar it-plattform

Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, LFF, har valt Candidator som leverantör av en mobil it-plattform, service desk samt drift av centrala och lokala it- och telefonisystem. Avtalet är treårigt med option på förlängning. Målet är att LFF:s medarbetare ska få bättre flexibilitet och mobilitet i det dagliga arbetet.

– Genom att vi samlat ansvaret för all användarsupport, IT-infrastruktur och telefoni i en skräddarsydd lösning hos Candidator har vi uppnått både förbättrad service till vår rikstäckande organisation samtidigt som vi får en ökad effektivitet, säger Roger Ronland, it-chef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Miljöföretag återanvänder Telecomputing

Miljöföretaget Econova, vars produkter säljs under varumärken som Weibulls, Hammenhögs och Topstar, har förlängt sitt outsourcingavtal med Telecomputing med ytterligare tre år. Avtalet omfattar server- och applikationsdrift, kommunikation, service desk, e-post och Skype, arbetsplats som tjänst samt AS 400-drift.

Redan i början av 2000-talet valde Econova att outsourca sin it-verksamhet till Telecomputing och har sett stora fördelar med att inte själva äga eller driva sin it-verksamhet.

– Vi är mycket nöjda med vår outsourcing. Den gör att vi kan frigöra resurser och fokusera på att utveckla produkter och tjänster för våra kunder och låta proffs på it se till att våra system är moderna och fungerar som de ska, säger it-chefen Torben Ågren.

Trippel för Waystream och Net Nordic

Waystream, som utvecklar och säljer avancerad digital infrastruktur som switchar och routrar för fiberbaserade bredbandsnät, har via sin partner Net Nordic fått tre nya ordrar. Kunderna är Öresundskraft, Mittnät och Savman. Det totala värdet för de tre ordrarna är 2,6 miljoner kronor och innefattar accessutrustning för utbyggnad av fiberbredbandsnät i respektive kommun.

– Det känns alltid bra att få utökat och förnyat förtroendet från befintliga kunder. Tillsammans med Net Nordic, som är en högt skattad partner till oss, ska vi nu hjälpa dessa bolag att bygga bästa möjliga nät för deras invånare, säger Waystreams vd Johnny Hedlund.