Efter ett knappt år på startupbolaget Yanzi är det dags för Microsoftveteranen Eva Fors att gå tillbaka till it-jättarnas värld. Den här gången är det dock Microsofts konkurrent Google som gäller.

Den nya rollen, som hon tillträdde den 5 september, innebär att hon blir nordiskt ansvarig för Googles företagserbjudande Google for work. Inom det området gör nu Google en rejäl satsning globalt med VMware-grundaren Diane Greene i spetsen. Diane Greene har tidigare suttit med i Googles styrelse, men är nu den som leder företagssatsningen.

– I dag är hon 100 procent operativ ledare för Google for work på global nivå. Affärer med stora företagskunder är viktigt för Google, säger Eva Fors.

Vilken typ av produkter är det ni satsar på?
– Vi siktar på att nå företagen med Google for work med alla apparna som Hangouts, Docs och Sheets, men även vår molnplattform där vi erbjuder infrastruktur som tjänst och plattform som tjänst. Och ovanpå det har vi Chromebooks, som vi hoppas och tror att allt fler vill ha.

Läs också: Microsoftveteranen tar över svenskt startup-bolag

Hur känns det att konkurrera med dina gamla kollegor på Microsoft?
– Vi kan gemensamt driva på digitaliseringen. Det finns många duktiga aktörer med bra erbjudande inom cloud.

För ett år sedan lämnade Eva Fors Microsoft efter 20 år för att bli vd på iot-startuppen Yanzi. Men nu är det alltså ett nytt uppdrag som väntar.

Hur hamnade du på Google?
– Anledningen till att jag klev in i det är att jag vill göra skillnad mot nordiska företag och organisationer. Jag blev kontaktad i april, då de undrade om jag var intresserad. Jag trivdes väldigt bra i startupvärlden. Det började röra på sig riktigt bra hos Yanzi. Men ju mer jag lärde känna Google och produkterna desto mer intresserad blev jag. Det här är början på något som kommer att bli stort och den resan vill jag vara med om.