CGI rekryterar tungt från Cap

Greger Wikstrand lämnar Capgemini för konsultjätten CGI, där han får titeln digital chefsarkitekt, vilket pekas ut som en nyckelroll när bolaget ska hjälpa sina kunder med den digitala transformationen. Det är också ett ämne som han skriver om som en av experterna i IDG Expert Network.

– Min vana av att röra mig i gränslandet mellan it och affärsverksamheten är en stor tillgång i min nya roll på CGI. Idag måste perspektiven kombineras för att finna lösningar för att reducera kostnader och frigöra resurser, som kan investeras i en accelererad transformation. Jag ser fram emot att skapa nytta för kunderna baserat på CGI:s genuina DNA att ta hand om medarbetarnas idéer och omsätta dessa i konkreta tjänster, säger Greger Wikstrand om det nya uppdraget.

Läs också: Palette vill bli nästa stora svenska mjukvaruexport

– Våra kunder förflyttar sig nu från att arbeta med olika separata digitala projekt till att genomföra en mer omfattande digital transformation genom att modernisera och ansluta sina befintliga system till digitala verksamheter och affärsmodeller. Greger har precis den förmåga som våra kunder efterfrågar, att koppla digitala strategier till affärsnytta, och se nya möjligheter att skapa värde för våra kunder, säger Pär Fors, Sverigechef på CGI.

Tieto hämtar digitalchef på Tele2

Alexandra Drevenlid blir ny digitalchef, cdo, på Tieto. Hennes uppdrag hos konsultjätten, som inleds den 1 oktober, blir att främja digitalisering både hos kunder och internt. Hon kommer närmast från Tele2 där hon har haft flera tunga chefsroller under det senaste årtiondet, senast som it- och teknikdirektör.

– För tillfället är Tieto inne i en mycket spännande fas med satsning på innovation och tillväxt. Bolagets nya strategi med investeringar i bland annat digital kundupplevelseutveckling, molntjänster och internet of things gör att tidpunkten känns helt rätt, säger Alexandra Drevenlid om flytten till Tieto.

– Alexandra tar med sig över 20 års erfarenhet från att jobba i skärningspunkten mellan teknik och kundupplevelser. Jag är mycket nöjd med att hon nu ansluter till oss för att ytterligare förbättra våra kunders upplevelse av Tietos digitala tjänster och tillhörande initiativ kring innovation. Alexandra kommer att ha en viktig roll i att driva bolagets digitala utveckling och öka värdet på vårt ekosystem för kunder, anställda och partners, säger Tietos vd och koncernchef Kimmo Alkio.

Han stod först i kön till Qmatic

Robert Ekström blir ny vd på Qmatic, ett bolag som levererar mjukvara för kundupplevelser. Han kommer närmast från rollen som vd på Sivers IMA, ett svenskt börsnoterat teknikbolag. Han har också haft ledande befattningar på bolag som NCR, Microsoft and Digital Equipment.

– I takt med att kundupplevelser och realtidsbaserade, datadrivna beslut blir allt viktigare för hur många företags varumärken uppfattas, har Qmatic en perfekt position att med vårt erbjudande och global närvaro skapa tillväxt genom att hjälpa våra kunder möta dessa nya krav, säger han i en kommentar.

It-chef blir vd på Vismabolag

Petter Sundberg rekryteras till det Visma Retail-ägda bolaget Abalon, där han kliver in som vd senare i år. Han kommer närmast från Apotek Hjärtat, där han var it-chef och har flerårig erfarenhet inom detaljhandeln och apoteksbranschen. Hans uppdrag blir att vidareutveckla Abalons erbjudande inom kundlojalitet, relevans och kundinsikt.

Läs också: Branschen rasar mot nya prylskatten: "Svenska handeln får ta smällen"

– Petter Sundbergs bakgrund matchar precis den profil som vi vill ska driva Abalons verksamhet framåt. Han är kundnära, innovativ och har rätt attityd för att ta företaget till en ny nivå och stärka positionen på marknaden, säger Peter Fischer, divisionsdirektör på Visma Retail.

Abalons nuvarande vd Andreas Schäfers, som också är vd för Visma Retail, sitter kvar i styrelsen för Abalon och fortsätter i sin roll på Visma Retail.

Hon är Kentors nya konsultchef

Monica Forsberg är ny konsultchef på Kentor. Hon kommer närmast från Telia där hon arbetat som konsult för Transformationsledningen. Innan dess har hjon varit vd på XL Office Team och marknadsdirektör på Canon. På Kentor, där hon även kommer att jobba en del med systerföretaget Telecomputing, kommer hon att leda ett team med seniora verksamhetskonsulter och projektledare.

Monica Forsberg
Monica Forsberg.

– Även om jag nu är konsultchef på Kentor så kommer jag självklart behålla mycket kundkontakter, så delar av uppdraget hos Telia fortsätter därför en tid till. Mitt första intryck av Kentor är att det är ett företag med mycket fart och fläkt och med många lojala kunder och engagerade medarbetare. Det var en god vän till mig som tipsade mig om att börja på Kentor, och jag kan bara hålla med honom, stämningen här är fantastisk, säger hon om vad som lockar med det nya uppdraget.

Hon leder nya System Verification-gänget

Testkonsulten System Verification drar igång ett nytt affärsområde, Business Consulting. Till chef för det nya gänget har bolaget rekryterat Anna Zahr som närmast kommer från en roll som affärsområdeschef på it-konsultföretaget Spctrm.

Anna Zahr
Anna Zahr.

Business Consulting blir det fjärde affärsområdet efter Professional Services, Managed Services och Education. Hamdija Jusufagic, vd på System Verification, säger så här om den nya satsningen:

– Det är en logisk utveckling av vår befintliga verksamhet som innebär att vi nu kan hjälpa kunden i ett ännu tidigare skede när de står inför digitala förändringar. De får hjälp att se hur de kan använda tekniken både innovativt och effektivt för att nå sina affärsmål, och vi kan stödja hela projektet från idéstadiet till målgång, säger han.