Sigma köper test i väst

Sigma köper Konsultbolag1 Väst, vars verksamhet är inriktad på test och krav. Totalt handlar det om 14 specialister inom området som nu tar klivet över till Sigma. Totalt kommer Sigma IT Consulting ha 45 testspecialister i västra Sverige efter förvärvet, som träder i kraft 1 oktober.

– Förvärvet stärker Sigmas marknadsposition ytterligare och innebär att vi kan hjälpa ännu fler kunder att på ett professionellt och effektivt sätt kravställa och testa sina system och produkter och därmed göra dem mer framgångsrika, säger Lars Kry, vd på Sigma IT Consulting.

Vad prislappen landar på framgår inte, men däremot meddelar bolagen att en del i överenskommelsen är ett rikstäckande samarbetsavtal inom test och krav, där Konsultbolag 1 har verksamhet i Stockholm, Malmö och Falun.

Läs också: Därför köper konsultbolagen mest smågodis

Dustin köper norsk Microsoftfavorit…

Dustin fortsätter att satsa nordiskt genom att köpa norska bolag. Den här gången köper Dustin IKT Gruppen, som säljer it-tjänster och drift till små och medelstora företag. Bolaget köps från ägargruppen, vilken utgörs av majoriteten av de tio anställda. Under räkenskapsåret 2015 omsatte IKT Gruppen 18 miljoner norska kronor. Bolaget tog tidigare i år hem Microsofts pris som Årets SMB-partner 2016 i Norge.

– IKT Gruppen har ett erbjudande som passar väl in och kommer att stärka vår position ytterligare. Dessutom har IKT Gruppen spetskompetens inom försäljning av molnbaserade tjänster och har utvecklat en säljmodell som ger mycket goda resultat. En modell som vi ser möjlighet att dra nytta av i stora delar av Dustin, säger Jens Haviken, chef för Services & Solutions på Dustin.

… och Tieto köper norskt konkursbo

Tieto är kanske flitigaste biet i förvärvskupan just nu. Den här gången har man valt att köpa upp ett norskt konkursbo. Det handlar om tillgångarna och rättigheterna från Oppad, en norsk leverantör av administrativa lösningar för skolor och förskolor, som förklarades i konkurs den 18 september.

– Vi är väldigt nöjda och kommer att göra vårt yttersta för att se till att tjänsterna drivs och utvecklas vidare i syfte att få ut mesta möjliga nytta till huvudmän, lärare, elever och anhöriga. För att uppnå detta behövs ännu mer kompetent personal och vi kommer nu att inleda en process för att rekrytera tidigare Oppad-anställda i Norge, säger Fredrik Pantze, Nordenchef för skolsektorn på Tieto, som konstaterar att det bland företagets tidigare anställda finns många med gedigen bakgrund från skolan, däribland tidigare skolföreståndare, lärare och rektorer.

Svenska Besedo köper fransk kollega

Stockholmsbaserade Besedo, som jobbar med att moderera användargenererat innehåll, köper sin franska kollega Iosquare. Affären är värderad till 5 miljoner euro, och betalningen sker dels kontant, dels med att Iosquare får andelar i Besedo. Tillsammans blir den nya konstellationen global marknadsledare.

Efter affären kommer Besedos manuella granskningstjänster och Iosquares automationsteknologi användas tillsammans. Idag har bolagen verksamhet i Sverige, Colombia, Malaysia, Malta, Rumänien och Frankrike, men efter sammanslagningen är planen att öppna nya kontor i Asien och USA för att underlätta en snabbare tillväxt.

– Vår förväntan är att avtalet gör att vi växer och når dubbelt så stora intäkter om tre år i jämförelse med förväntade 17 miljoner euro i omsättning år 2016. Men ännu viktigare är att vi förväntar oss en enorm tillväxt i den mängd data vi behandlar. Det kan komma att handla om tio gånger högre volymer än dem vi hanterar för närvarande, säger Besedos vd Patrik Frisk.

Polycom sålt för 17 miljarder

Telekom- och videokonferensbolaget Polycom har fått ny ägare. Det är ett dotterbolag till Siris Capital Group, LLC, som nu har slutfört förvärvet. Värdet på transaktionen ligger runt 2 miljarder dollar, vilket motsvarar drygt 17 miljarder kronor. Köpet innebär också att Polycom avnoteras från börsen.

Det innebär också att Mary McDowell efterträder Peter Leav som vd. Hon är partner vid Siris Capital och har tidigare bland annat varit vd för enheten Mobile Phones på Nokia.

– Som ett oberoende privat företag kommer vi att bygga på Polycoms marknadsledande position och agera både strategiskt och innovativt för att proaktivt möta förändringar i fråga om marknadens dynamik och kundernas behov, säger hon.

UC fortsätter hålla Softronic högt

Kreditföretaget UC har valt Softronic som it-partner för leverans av applikationsförvaltning och applikationsdrift. Leveransen är plattformsbaserad och sker på en plattform med continuous delivery-egenskaper, vilket medför säkerhet, tillgänglighet, effektivitet och skalbarhet.

– Softronic har levererat IT-tjänster till UC sedan slutet av 2010 och har över tid byggt upp kunskap och relation till oss som är värdefull, vilket gör att vi väljer att fortsätta samarbeta med Softronic. Det är viktigt för oss att inte bara blir mer effektiva kring befintlig teknisk miljö utan att även snabba på tjänsteutvecklingen av nya marknadsledande tjänster, säger UC:s vd Anders Hugosson.

– Det är extra roligt för oss på Softronic att få ett erkännande av vår spetskompetens med våra starka erbjudanden kring continuous delivery och de tjänstepaketeringar där vi kombinerar kunskap om systemutveckling, förvaltning och drift, säger Anders Eriksson, vd och grundare av Softronic.

Atea tar konsultbolag till Microsofts moln

Atea levererar molntjänster till konsultbolaget Tyréns. Den Microsoftmiljö som bolaget som bolaget köper innefattar Office 365, Azure AD Premium och Intune. Tyréns räknar med att satsningen innebär en ekonomisk besparing då satsningen avlastar it-avdelningens hantering av befintliga system.

– För oss är det viktigt att hela tiden ligga i framkanten av vår bransch för att kunna erbjuda våra kunder de bästa lösningarna. För det ska vara möjligt är det viktigt för oss att ha flexibla och effektiva system, därför är Microsofts molntjänster perfekta för oss. Att det nu är möjlighet för våra medarbetare att komma åt sin information från våra olika enheter är en stor fördel, säger Dan Eskekärr, it-chef på Tyréns.

Läs också: Störst på konsultmarknaden i Sverige – men konkurrenterna närmar sig med stormsteg

Nätjätte på molndrift hos Cygate

Kommunikationsoperatören Zitius hade tidigare sin drift i egna utspridda hallar, men stod 2015 inför snabbt ökande datamängder och kostnader. Därför behövdes ökad kapacitet, flexibilitet och förmåga att möta nya regelkrav. Till slut föll valet på Cygate som nu tar över it-driften i ett privat moln. Avtalet är treårigt med option på ytterligare två.

– Vi lämnar skojinternet bakom oss när nästa generations tjänster börjar realiseras. Zitius behöver en hundraprocentig upptid, Cygate hade en väl beprövad och trygg kompetens och produktportfölj, ett bra pris och maximal säkerhet. Vi har hela våra provisioneringssystem som servar nätet, alla våra conf-filer för switchar och routrar i hela Sverige. Åtkomsten för det är extremt viktigt för oss därför valde vi helhetslösning med disaster recovery och krav på återställning så vi har en bra plan oavsett vad som inträffar, säger Zitius teknikchef Gustav Fagerlind.

De är årets Vismafavoriter

I förra veckan delade Visma ut pis till årets favoritpartner i olika kategorier. Partnerkonferensen Visma Touchpoint hölls på Ystad Saltsjöbad med virka 200 partner på plats.

Årets partner blev Exsitec som ”återigen överträffat sig själva med en fantastisk tillväxt genom Vismas affärssystem”. Bolaget utsågs även till årets Cloudpartner.

Priset för Årets nöjda kunder blev Pector, och priset Årets raket gick till WH Group, vars försäljning har mångdubblats efter att de investerat i en kraftig ökning av konsultstyrkan.

Antikvarier tar Pulsen på arkivet

Pulsen har tagit hem ett avtal där man ska leverera Addnodebolaget Ida Infronts e-arkivprodukt Iipax Archive och tillhörande tjänster till Riksantikvarieämbetet. Det treåriga avtalet har ett ordervärde runt 1,5 miljoner kronor.

– Vi är glada över att få välkomna Riksantikvarieämbetet som kund till Ida Infront. Det här visar på nytt våra produkters starka position på myndighetsmarknaden, säger Ida Infronts vd Stefan Jonegård.