Driftbolaget Rg19, som döpts efter bolagets adress i Slakthusområdet, Rökerigatan 19, är rejält på offensiven. Förra sommaren köpte Rg19 upp Itera Neworks. Nu är det dags för ett nytt förvärv. Den här gången handlar det om IBM-partnern Load.

Rent formellt köper Rg19 bolaget Load Holding, där dotterbolagen Load Systems, Load Cloud Services och Load Finance ingår. Rg19:s vd Pierre Strandelin vill inte kommentera hur mycket man får betala, utan väljer att kommentera transaktionen så här:

– Det är dels en kontantaffär, dels en affär som innebär att ett antal nyckelpersoner blir aktieägare i Rg19, säger han.

Läs också: De ska ta vid efter pensionärerna – här utbildas nästa generation i stordatorer

Dessa nyckelpersoner är Kim Quarnström, vd på Load Systems, Lars Norström, vd på Load Finance, Tore Natanelsson, vd på Load Holding samt Kims pappa Stefan Quarnström, som idag är key account manager på Load Systems.

Load-bolagen har totalt 45 anställda och Rg19 har 54, så tillsammans blir de alltså 99 anställda. Tillsammans kommer de båda bolagen att ha en omsättning som uppgår på drygt 300 miljoner kronor. Att det är IBM som är navet i affären råder det inget tvivel om.

– Vi har också blivit mer och mer IBM-partner, så tillsammans blir vi deras största partner i Sverige, säger Pierre Strandelin och utvecklar:

– Load är mycket IBM och hårdvara, och vi är ett driftföretag. Load har sagt att de behöver driftkompetens. De har tidigare gjort mer transaktionsbaserade server- och lagringsaffärer, men har nu sett en ökad efterfrågan på tjänsteleveranser och molnlösningar. Där hittar vi de största synergierna. För Rg19 är det ett sätt att få volymtillväxt på såväl kunder som medarbetare. Inte minst får vi en bättre kanal och ökat fokus från IBM.

Mycket fokus kommer även framöver att ligga på hårdvaran. Bland annat får stordatorerna en viktig roll. Det är inte många kunder som köper dessa, men när det väl görs handlar det om stora investeringar.

– Det handlar framför allt om Power och stordatorer. Vi kommer att vara den enda som levererar stordatorerna System z, förutom IBM själva.

Läs också: Rg19 vill vara den erfarna uppstickaren

Vad det nya bolaget ska heta är inte klart i dagsläget. Pierre Strandelin räknar med att veta mer om de frågorma längre fram.

– Det är inte så långt kvar av 2016, så fram till årsskiftet är det business as usual. Vi ska använda de här 100 dagarna väl och sätta oss ner och titta över hur vi ska göra. Om det blir ändringar blir det först efter årsskiftet.

På det rent personliga planet lär det dock inte bli några större överraskningar, varken för Load eller Rg19.

– Vi har känt varandra i många år och gjort affärer tillsammans med ett antal gemensamma kunder. Det borgar för att det kommer att fungera bra tillsammans redan nu, säger Pierre Strandelin.