Det Göteborgbaserade it-företaget Lavasoft har rönt stora internationella framgångar med sitt antispionprogram Ad-aware. Försäljningen har medfört goda vinster men ägarna får bakläxa av Skatteverket. Det skriver Göteborgsposten.

Enligt tidningen jagas bolaget av fordringsägare och har en strid med Skatteverket om obetalda skulder.

I fjol lämnades nio ansökningar om betalningsföreläggande från olika leverantörer in till kronofogden, skriver GP.
Lavasofts försäljning uppgick 2004 till 114 miljoner kronor och vinsten landade på 64,5 miljoner kronor. Sedan dess har bolaget inte lämnat in något bokslut.

Skatteverket hävdar dock att vinstutvecklingen fortsatt och att de två ägarna tillsammans deklarerade 8,8 miljoner kronor i privata inkomster i fjol.

Skatteverket har beslutat att båda privat upptaxeras med miljonbelopp i löneförmåner som inte tagits upp i deklarationen. Dessutom har bolaget påförts arbetsgivaravgifter, moms, skattetilllägg och räntor på närmare en miljon kronor, enligt GP.

Skatteverket tycker inte om att Lavasoft tagit på sig en kostnad på 1,1 miljoner kronor för ett vaktbolag som fick uppdraget att bevaka ägarnas fritidshus dygnet runt. Ägarna hävdar att bevakningen är motiverad då viktiga handlingar och hemliga källkoder fanns i huset.

Skatteverket anser att bolagets verksamhet sköts på ett annat ställe. Därför ska kostnaderna för vaktbolaget betraktas som privat löneförmån.

Inte nog med det Skatteverket anser att ägarna blandat samman den privata ekonomin med Lavasoft. Bland annat anses ägarna kontinuerligt ha använd företagets kontokort för privata utgifter som inköp av tv-apparater och motionsutrustning.

En av ägarna ska dessutom ha nyttjat företags chaufför i hyrbil för transporter till och från bostaden.
Skatteverket påpekar även oreda i Lavasofts bokföring med bland annat utbetalningar till olika amerikanska konton. Betalningarna har gjorts utan fakturor eller skriftliga avtal, enligt GP.

IT24 har sökt Lavasofts ägare för en kommentar utan resultat.