Många av den senaste tidens IT-förvärv har handlat om företag som aldrig haft tid eller anledning att utgå från en inkubatorverksamhet. Vi får hoppas att det finns fler av dessa där ute, för de svenska plantskolorna briljerar inte direkt när det gäller onlinetjänster.

Inom Stockholmsbaserade iQube återfinns mest leverantörer av klassiska, administrativa tjänster. I Lundabaserade IDEON finns ett otal halvledarbolag och överlevare från förra IT-boomen. I

DEON består till en stor del även av lokalkontor för svenska IT-konsultfirmor.

N3p har än så länge knappt kunnat presentera några bolag. Stockholm Innovation & Growth fortsätter presentera bolag med stor potential inom dataöverföring, nätverksdrift, energioptimering och innovativa material. Framtidens onlinetjänster är det destå skralare med.

Här är några av de web2.0/onlinebolagen, inom respektive skola och växthus, som What.se fastnade för:

Växthus: iQube, Lejonparten av iQubes bolag är verksamma inom försäljning klassiska administrativa tjänster (ekonomi, marketing, management, webb, etc.). Här är några undantag:

Workey.se
Ska bli en web2.0 tjänst för arbetssökande av Lisa Hemph.

Momail.se
Roger Grönbergs bolag ska ge e-post i mobilen till svenska folket, utan att behöva ladda hem ett javatillägg.

Titicaco.com
Ivan Dazas vill skapa en "global internetskola där de studeramde arbetar tillsammans för att öka tolerans, vänskap och förståelse".

Adfero.se
Arne Thors Adfero har utvecklat ett "bokningssystem för tjänsteföretag".

N3P, själva ett iQube-bolag, erbjuder en kostnadsfri tvåårig utbildning till projektentreprenör (samt "omnikommunikation", kommunikation överallt – hela tiden) med inriktning på Open Source. Bolaget är delsponsrat av Apple. Bakom bolaget står Lena Runestig, Marie Bjelksäter, Claes Magnusson och VD Marcus Birkhofer.

Berunda.se
Av 23-årige Jakob Nanneson. En sajt som ska hjälpa företagare lösa problem genom att erbjuda en belöning till sajtens användare. Låter ganska mycket som Fredrik och Theo Häréns fyra år gamla Interesting.org.

Nättidningen Animanga.nu samt
Denshi Jisho — Online Japanese dictionary
Båda två i regi av Kim Ahlström, 23 år gammal. En manganyhetssajt med forum respektive ett japanskt lexikon online http://jisho.org han tagit fram efter en tid i Japan samt studier i japanska på Stockholms Universitet.

KIG Startup! Entreprenörsprogrammet Startup! är det första steget i Stiftelsen Electrums (ESF-rådet, NUTEK, VINNOVA och Innovationsbron Stockholm) STING stödprocess för entreprenörer.

Eviware.com
SOAP-projektet Eviware av Ole Matzura och Niclas Reimertz. En programvara som ska hjälpa systemutvecklare att ta det nödvändiga steget till SOAP-plattformen. Bland de intresserade finns de som går över till 24-timmarsmyndigheten.

Vocab.se
Bolag grundat 2002 med visionen att använda förenkla lärande, sättet vi lär oss saker på. Det ska ske med bl a mobiltelefonen som redskap. VD Niss Jonas Carlsson satsar just nu för fullt i Japan där bolag står nära en lansering.

IDEON, Skandinaviens första forskningsby, grundades 1983 främst för att förvalta kunskap och idéer från Lunds universitet.
TerraNet.se
Erbjuder ett peer-to-peer upplägg för att erbjuda telefoni billigare på en global nivå.

Scalado.com
Mobilkameramjukvaruutvecklare grundad redan år 2000. Erbjuder CPU-optimerade grafiska mjukvaran CAPS.