På måndag nästa vecka kliver Sverige in i det så kallade Xenon-programmet. Det är ett internationellt samarbete mellan Danmark, Österrike, Kanada och Storbritannien. Med ett tekniskt verktyg, en så kallad spindel, sidor på nätet igenom för att ringa in personer som sysslar med olovlig näringsverksamhet på internet.

– Vi ska hitta folk som är non-compliant, alltså de som inte är följsamma till lagstiftningen, säger Dag Hardysson, Skatteverkets riksprojektledare för Xenon-programmet, till Veckans Affärer.

Han säger till tidningen att Skatteverkets uppgift är att se till att internet inte blir en frizon för olagliga affärer.

– Det kan vara sajter som säljer digital utrustning för tv, online-spel, sms-lån, bloggar med banners som tjänar mycket pengar, dejtingsajter, astrologisajter – jag kan hålla på rada upp många fler exempel, säger Dag Hardyson.

Men inte alla är positiva till de utökade kontrollerna.

– Jag känner en olust inför detta nya samarbete. Skatteverket utnyttjar människor naivitet, de allra flesta är inte medvetna om att spindlar används för att kartlägga internet, folk förväntar sig inte att nätet ska fungera så, säger Pär Ström, integritetsombudsman på den oberoende liberala tankesmedjan Den nya välfärden, till Veckans Affärer.